Vágólapra másolva!
Csupán egy BM-rendelet határozta meg eddig, hogy mikor motozhatják meg, illetve vizsgálhatják át az őrizetbe vettek testüregeit. Az Alkotmánybíróság döntése szerint ez alkotmányellenes, törvényre van szükség - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes, hogy csak egy BM-rendelet rendelkezik arról, hogy mikor motozhatják meg azokat, akiket őrizetbe vettek vagy előzetes letartóztatásba helyeztek. Erről döntött az Alkotmánybíróság (Ab), ezért a BM-rendeletet 2009. június 30-áig megsemmisítik - írja a Népszabadság.

A rendelet nem ad semmilyen szempontot arra, hogy milyen esetekben lehet megmotozni az őrizetbe vetteket, és azt sem írja le pontosan, mikor van szükség a testüreg-vizsgálatra. Pedig mindkét eljárás súlyosan sérti az emberi méltóságot - ezt kifogásolta az Ab-hez az ügyben forduló indítványozó. Szerinte túl nagy mozgásteret ad a hatóságoknak, hogy a rendelet arról szól, hogy "szükség esetén" vagy "indokolt esetben" lehet motozni.

Azzal is érvelt a rendelet ellen, hogy ellentétes a jogbiztonság elvével, hogy alapvető jogok korlátozásáról szóló kérdésekben csak rendeleti szinten létezik jogszabály. Az Ab elfogadta ezt az érvelést, és kimondta: a kérdésben kizárólag törvény jelenthet megfelelő szabályozást. A rendőrségi törvényben jelenleg csak a ruházatátvizsgálást szabályozzák - írja a Népszabadság szerdai számában.