Zuschlag: "Ferinek küldetéstudata van"

Vágólapra másolva!
Először nem kívánt vallomást tenni, majd a keddi tárgyaláson felolvasott nyilatkozatában részben elismerte a bűnösségét Zuschlag János csalásban és okirat-hamisításban. A tárgyaláson lejátszottak egy felvételt, amelyen Zuschlag egy Feri nevű embert emleget, aki szerinte már beteges küldetéstudattal rendelkezik. A titokban készült hangfelvételen az egykori képviselő arról is beszélt, hogy nem milliókat kért, hanem valami olyan feladatot, ami számára "egzisztenciális alapokat nyújt és a pártnak is jó".
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatot olvasott fel a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden Zuschlag János, volt szocialista képviselő, akit 15 társával együtt bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség. Ebben részben elismerte a felelősségét a csalásban, tagadta ugyanakkor, hogy a bűncselekményeket üzletszerűen, illetve bűnszervezetben követte volna el. Állítása szerint a pályázati pénzeket részben törvénytelenül, de közösségi célra használták fel.

A vádiratban szintén szereplő magánokirat-hamisításokat nem felbujtóként, hanem bűnsegédként követtem el - nyilatkozta Zuschlag. A volt képviselő elismerte, hogy a pályázatokon nyert pénzt esetenként másra költötték, mint amire kapták, de vitatta, hogy minden esetben ő lett volna a felbujtó. Zuschlag elismerte, hogy egy alkalommal egy európai uniós támogatást sem arra a célra használtak fel, mint amire kapták, de azt állította, hogy ezt akaratán kívül tette.

Zuschlag azt állította, nem volt tudomása arról sem, hogy a Táncsics Alapítványtól (az MSZP pártalapítványától) származó pénzt szabálytalanul használták fel. Volt titkáráról, Lados Istvánról - aki korábban részletes vallomást tett a bűncselekmények elkövetéséről - azt mondta, ő csak végrehajtó volt, így nem tudhatta, valójában mi történik a pályázatokkal.Zuschlag emlékeztetett arra, hogy 50 millió forintot már megtérített, és még további 12 milliót szeretne visszafizetni.

Itt megnézheti Zuschlag nyilatkozatát!

A keddi tárgyalás kezdetén Zuschlag még megtagadta a vallomástételt. Azt mondta, a tárgyalás jelenlegi szakaszában nem kíván vallomást tenni, egyben azt ígérte, hogy később beszélni fog. Az eljárás így Zuschlag korábbi vallomásainak felolvasásával folytódott.

Itt meghallgathatja Zuschlag és Lados beszélgetéseit

A bíróságon lejátszottak több lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyeken Zuschlag volt titkárával, Lados Istvánnal beszélt. Ezek akkor készültek, amikor már folyt a nyomozás Zuschlagék ellen. A volt képviselő többek közt arra utasította titkárát, hogy törölje le a számítógépen tárolt adatokat, illetve azzal nyugtatta, hogy nem lesz semmi gond, minden elintéződik.

Ferinek küldetéstudata van

Lejátszottak egy olyan felvételt is, amelyet Lados rögzített 2005. szeptember 12-én. A felvételen csak Zuschlag hangja hallatszik, aki a lemondása utáni időszakról mesél valakinek telefonon keresztül, többször említve Ferit, akinek a teljes nevét nem mondja ki. Egy alkalommal például arról panaszkodott, hogy "nem érti a Feri, hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer". "Úgy érzem Ferinek küldetéstudata van. Ez betegség. Ez nagyon súlyos betegség" - hallható a felvételen.

A Lados által rögzített beszélgetés felvétele

A Terror Háza előtti viccelődése miatt 2004-ben lemondott Zuschlag arról is beszél a felvételen, hogy ő valamilyen kompenzációt kért a párttól: "Nem azt mondtam, hogy adjanak 75 milliót vagy 50-et, hanem hogy akkor nézzünk nekem valami olyan feladatot, ami nekem egzisztenciális alapokat nyújt és a pártnak is jó". Megemlíti azt is, hogy Feri "gyakorlatilag mindent rám akar kenni", illetve hogy a pártvezetésben "még meg vannak sértődve, hogy védekezek, hogy alkudozni akarok".

Katus is nyilatkozott

Megtagadta a vallomástételt, és Zuschlaghoz hasonlóan egy nyilatkozatot olvasott fel Katus Ferenc, aki Zuschlaggal együtt az MSZP megyei közgyűlési frakciójának tagja volt. Katus tévesnek nevezte Lados állítását, amely szerint ő okirat-hamisítást végzett volna. Azt állította, nem tudta, hogy bűncselekményt követett el, de ha akaratán kívül mégis törvényt sértett, azért vállalja a felelősséget.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlottak alapítványokon és egyesületeken keresztül 75 millió pályázati pénzhez jutottak hozzá jogosulatlanul, amelyeknek felhasználását hamis beszámolókkal és fiktív számlákkal igazolták. Zuschlag 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.