Megállapodott az Advertum a focimilliárdokról

Vágólapra másolva!
Aláírta csütörtökön az Advertum Kft. és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) azt a megállapodást, melynek értelmében 5,2 milliárdos hitelt vehet fel a cég állami garanciával. Ennek nagyobb részéből az MHLL tartozását rendezik majd, a többit pedig országos médiahálózat kiépítésére költhetik, amelyből a hitelt 15 év alatt törlesztenék.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) és az Advertum Kft. több hónapos tárgyalás után megállapodott arról, hogy az Advertum kiegyenlíti az MHLL 3,1 milliárd forintos adósságát.

"Tizenöt havi munkának érett be a gyümölcse azzal, hogy az állam, az Advertum és az MHLL között létrejött a háromoldalú egyezség, és csütörtök este Tarsoly Csaba, az MHLL elnöke is aláírta a szerződést" - mondta Klausmann Viktor, az Advertum szóvivője, aki jövő péntekig, az MHLL közgyűléséig részleteket nem árulhat el a szerződésről.

A Magyar Közlönyben május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. Az Advertum ebből az összegből törleszti az MHLL tulajdonában lévő Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

A tartozás hét évre nyúlik vissza, amikor a Profi Liga Kft. államilag garantált, a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett kötvényeket bocsátott ki, hogy a profi labdarúgóklubok mérsékeljék tőkehiányukat.

"A mostani gazdasági válság is segíthetett abban, hogy létrejött az egyezség, mert ebben a nehéz időben, a recesszió hatásaitól félve a felek belátták, hogy ez mindenki számára kölcsönösen előnyös üzlet" - magyarázta Klausmann.

Klausmann szerint a bankokkal kötött kölcsönszerződések is rendben vannak, miután a kormányoldalról hiányzó két aláírás is rákerült a papírokra. A kormánygaranciával biztosított, összesen 5,2 milliárd forintos hitel folyósításának menetéről Klausmann korábban azt mondta, hogy a 3,1 milliárd szinte "mandiner nélkül" az APEH-hez vándorol.

A kiépítendő médiarendszerhez szükséges 2,1 milliárd forint több lépcsőben érkezik majd az Advertumhoz, és a felhasználást egy beruházási biztos felügyeli. Első körben az összeg 15-20 százalékát kapja meg a cég, ezzel az országos médiarendszerhez szükséges alapokat építené ki. A többi rész pedig a szerződésben vállaltak szerinti ütemben érkezne, de mindig csak akkor, ha korábban a vállaltaknak megfelelően használta fel az Advertum a pénzt.