Az útlevelek negyede már csont nélkül jó az USA-ba

Vágólapra másolva!
Hétfőtől él az amerikai vízummentesség, mától nem kell vízumot igényelniük azoknak a magyaroknak, akik az Egyesült Államokba utaznak. Az útlevélkérelmeket elbíráló hatóság szerint a vízummegállapodás után nem ugrott meg az új típusú, a vízummentes utazásra feljogosító biometrikus útlevelek iránti igény. A jelenleg forgalomban lévő útleveknek mindössze a negyede ilyen. Az utazáshoz ki kell tölteniük viszont egy kérdőívet, amiben vannak kényes kérdések is, a rendelkezés azonban több tízezer ember utazását könnyíti meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. A külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldották fel a vízumkényszert.

Biometrikus azonosító

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az útlevelek kiadását elbíráló Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala az [origo]-val azt közölte: a vízum megállapodás egyelőre nem ugrott meg az útlevéligénylők száma. Hasonló tapasztalatokról számolt be a XI. kerületi önkormányzat is, ahol azt közölték, nyáron mindössze pár hétig volt nagyobb érdeklődés a biometrikus útlevelek iránt. A VII. kerületi önkormányzatnál viszont azt mondták az [origo]-nak, hogy az utóbbi két hétben jelentősen, közel 20 százalékkal ugrott meg az új típusú útlevelek iránti érdeklődés.

A biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevél illetéke tíz évre 10 ezer, öt évre 6 ezer forint. Az eljárás 30 napig tart, dupla illetékért cserébe azonban 8 nap alatt kézbe veheti a kérelmező az útlevelet. Az új útlevél a régitől eltérően már nem kék, hanem piros színű, ráadásul a hátsó borítója tartalmaz egy chipet is, amely a régí típusú útlevélben lévő adatokat elektronikusan is tárolja. Az idei évtől akinek lejár az útlevele, az már ilyen típusú okmányt kap, ami egyelőre nem tartalmazza digitálisan az ujjlenyomatot, később azonban várhatóan ezzel is bővül majd a chip adattartalma.

A hivatal szerint jelenleg 3 millió 990 útlevél van érvényben, ebből 2 millió 986 ezer a régi típusú és 1 millió 3 ezer a biometrikus útlevél..

Problémák

A vízummentességről szoló szerződésnek több kényes pontja van: az amerikaiak például kifejezetten buzdítják a magyar hatóságokat, hogy pontosabban meg nem határozott gyanús dolgokat jelentsenek, az USA gyakorlatilag bármeddig tárolhatja személyes adatainkat, az NBH is jelenthet rólunk az amerikai hatóságoknak és személyes adatainkra is kíváncsi az Egyesült Államok.

Az Országgyűlésnek kétszer is ratifikálnia kellett az amerikai vízummentességhez szükséges egyik megállapodást, azt ugyanis először Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek. Az államfő azt kifogásolta, hogy bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény az amerikaiak számára széles körben engedett volna hozzáférést a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. A hazai bűnügyi szabályozás szerint nem csak a bűnelkövető ujjlenyomata van benn a nyilvántartásban, hanem az áldozaté is. Ezekhez pedig mind hozzáférhetetk volna az amerikai hatóságok.

A parlament november elején úgy ratifikálta újra a kétoldalú egyezményt, hogy azoknak a bűnözőknek az adatait cserélhetik majd ki az amerikai és a magyar hatóságok, akiknek a tettét a törvény legalább egyéves szabadságvesztéssel bünteti. A két állam hatóságai egyebek mellett a bűnelkövető nevét, esetleges álnevét, a születési adatait és személyazonosító dokumentumainak számát cserélhetik ki egymással.

Eddig, a vízummentességet élvező országokkal ellentétben, a közép- és kelet-európai államok polgárainak több mint százdolláros díjat kellett fizetniük a vízumkérelemért, valamint meg kellett jelenniük az amerikai konzulátuson egy interjún. A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint ugyanis egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly az odautazók száma meghaladta a 40 ezret, ami ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.