Farönkbe szerelt kamerát vizsgálnak a lehallgatási ügyben

Vágólapra másolva!
Többek között egy farönkbe és egy fatuskóba rejtett kameráról kell megmondania az UD Zrt. ügyében kirendelt haditechnikai szakértőnek, hogy azok haditechnikai, vagyis engedélyköteles eszközök-e. A szeptemberben kirobbant lehallgatási ügyben érintett cég ügyvédje szerint az UD vezetőivel közölték, hogy átvehetik a náluk lefoglalt adathordozókat.
Vágólapra másolva!

Haditechnikai szakértő kirendeléséről döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Zrt. ügyében - közölte a cég ügyvédje, Futó Barnabás. Szerinte az erről szóló határozatban az szerepel, hogy a cég vezetője, Horváth József és társai ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt folyamatban levő büntetőügyben ügyfeleit nem gyanúsították meg sem a határozatban leírt vétséggel, sem más bűncselekménnyel.

A határozat szerint a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatóságának - egyebek mellett - egy személyvédő eszközről, egy rádióvevőnek és egy nyomkövetőnek látszó eszközről, továbbá egy farönkbe és egy fatuskóba rejtett kameráról kell megmondania, hogy azok, illetve átalakított változataik haditechnikai, vagyis engedélyköteles eszköznek minősülnek-e. Az UD Zrt. álláspontja szerint ezek az eszközök nem engedélykötelesek - tette hozzá az ügyvéd.

A cég az úgynevezett lehallgatási ügyben vált ismertté, amely az után robbant ki, hogy szeptemberben házkutatást tartottak az UD Zrt. székházában, amely céget Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azzal vádolt meg, hogy árnyék-titkosszolgálatot üzemeltet. Az ügy során előkerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetések, melyeken az UD vezetői beszélgetnek a Fidesz volt titkosszolgálati minisztereivel, Kövér Lászlóval és Demeter Ervinnel.

Később számos szereplő jelentette fel a másikat az egyre zavarosabbá váló ügyben. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jogi lépéseket indított Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő ellen, akit Draskovics Tibor rendészeti miniszter is beperelt. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese viszont Szilvásy György minisztert jelentette fel kijelentéseiért a Legfőbb Ügyészségen.

Futó hétfőn közölte azt is, hogy egy másik - ugyancsak a napokban kézbesített - határozatban az NNI az UD Zrt.-nél lefoglalt több tucatnyi adathordozó, továbbá SIM-kártya és mobiltelefon kiadásáról döntött. Hangsúlyozta: ügyfelei átveszik ezeket az eszközöket, de szerintük nem bizonyítható, hogy az adathordozók, illetve azok tartalma ugyanaz-e, mint a lefoglaltaké. Emlékeztetett: korábban panaszt tettek a szerintük szabálytalan lefoglalás miatt. Ezt a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Főügyészség is alaptalannak találta ugyan, de felülvizsgálatra a Budai Központi Kerületi Bírósághoz fordultak, amely még nem döntött az ügyben.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az MTI megkereste az ügyben az NNI-t is, Bartha László szóvivő azt mondta: a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem közölnek részleteket.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kezdetén kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.