Szabadkozik a diákoktól vért vevő orvos

Vágólapra másolva!
Tudományos célból vett vért egy orvos a pécsi általános iskola tanulóitól múlt csütörtökön, de a diákok többségének szülei nem adták előzetes beleegyezésüket a vizsgálathoz. A pécsi polgármester a rendőrségtől, az iskola vezetése az ÁNTSZ-től kérte az eset kivizsgálását.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el Pécs polgármestere, Tasnádi Péter a megyeszékhely egyik általános iskolájában történt vérvétel miatt - közölte hétfőn a polgármester.

A Bánki Donát Utcai Általános Iskolában a múlt csütörtökön jelent meg Ruzicska Zsolt szülész-nőgyógyász orvos, és az igazgató tudta és beleegyezése nélkül vért vett tíz tanulótól. Az eset tanítási időn kívül történt, egy olyan tornaedzés előtt, amely nem az iskolai oktatás keretében zajlik - tájékoztatta az [origo]-t hétfőn az intézmény főigazgatója, Csirke Ernő.

Ruzicska szerint a vérvétel egy tudományos program része volt, melyet a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Életmód Rekreáció Tanszéke engedélyezett és ellenőriz. "2008 tavasza óta zajlik az a tudományos program, amely a feleségem szakdolgozatához gyűjt adatokat" - olvasható az egyébként Szigetváron praktizáló szülész-nőgyógyász orvos hétfőn kiadott sajtónyilatkozatában.

A programban sportolókat - tornászlányokat - vizsgálnak edzőjük és szüleik tudtával, de felmerült, hogy be kellene vonni egy kontrollcsoportot. Ruzicska közölte: ekkor állapodott meg az edzővel, hogy az edzéseknek termet adó általános iskolában elvégzi a kontrollcsoporton a laborvizsgálatokhoz szükséges vérvételt. Csakhogy csütörtök délután nem jelent meg az összes tanuló, akiknek a szülei előzetesen beleegyeztek a vizsgálatba. Néhány gyerek viszont önként felajánlotta, hogy ad vérmintát. Az orvos azt állítja: csak a vérvétel után döbbent rá arra, hogy ők nem rendelkeznek szülői engedéllyel.

Ruzicska szerint ugyanakkor a vérvétel professzionális módon, steril eszközökkel történt, és a gyerekek egészsége nem volt veszélyben. "Bizonyíték erre, hogy a saját két lányomtól is vettem le vérmintát" - áll az orvos nyilatkozatában. A pécsi polgármester szerint összesen hét gyereknél hiányzott az előzetes szülői beleegyezés. Az orvos azt mondta: a vérvétel másnapján személyesen tájékoztatta az érintett szülőket, és elismerte mulasztását. Közleményében is elnézést kért az érintettektől az előzetes tájékoztatás elmaradása miatt.

Az iskola csak a helyszíne volt ennek az eseménysornak - mondta hétfőn az [origo]-nak az iskola főigazgatója, aki szerint a fenntartó önkormányzatnál tett bejelentést az egyik gyerek nagyszülője, így derült ki az eset. Csirke Ernő szerint az iskola belső vizsgálata már lezárult, az intézmény vezetése a tisztifőorvostól kérte levélben az ügy körülményeinek kivizsgálását. A szülők számára hétfő este tartanak tájékoztatást. Pécs polgármestere a városi rendőrséget is megkereste azzal a kéréssel: vizsgálják ki, hogy nem történt-e bűncselekmény.