Elfogadta a parlament a plafontörvényt

Vágólapra másolva!
Elfogadta a takarékos állami gazdálkodásról szóló plafontörvényre vonatkozó javaslatot hétfői ülésén a parlament. Elutasította viszont a bankmentő csomagról szóló törvényjavaslatot a költségvetési bizottság, egyedül a szocialista képviselők szavaztak mellette. A több-biztosítós egészségügyi rendszerre vonatkozó népszavazás ügyéről is döntött hétfői ülésén az Országgyűlés. A parlament elé kerül a kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló javaslat, az idősotthonokról szóló bizottsági jelentés, és folytatódik az adótörvények, valamint a költségvetés vitája is.
Vágólapra másolva!

214 igen szavazattal 160 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett a parlament hétfői ülésén elfogadta az SZDSZ által kezdeményezett plafontörvényről szóló indítványt. A takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat garantálná, hogy az állam 2009-ben ne költhessen többet, mint az idén, 2010-ben és 2011-ben pedig a kiadási főösszeg legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével növekedhessen. A javaslatot az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői támogatták, a Fidesz és a KDNP képviselői ellene szavaztak.

A költségvetési bizottság hétfőn elutasította, vagyis nem találta általános parlamenti vitára alkalmasnak a bankmentő csomagot. A bankmentő csomaggal kapcsolatos első törvényjavaslat a csomag részleteit tartalmazza, a másik az ezzel összefüggő változtatásokat vezetné át a költségvetésen. A bankmentő javaslat szerint olyan magyarországi székhellyel rendelkező bank kaphatna tőkejuttatást az államtól, amely meghatározó jelentőségű a hazai pénzintézeti szektorban. Az állam 300 milliárdot fordíthatna arra, hogy hitelintézetben tőkét emel. A javaslatban szerepel, hogy az állam garanciát is vállalhatna egyes fontos hitelintézetek forrásbevonásához. Az ilyen állami garanciák együttes összege azonban legfeljebb 1500 milliárd forint lehetne.

A törvényjavaslatot csupán a szocialista képviselők támogattták. Az ellenzéki képviselők közül többen alkotmányossági szempontjából aggályosnak találták a törvényjavaslatot, és szerintük túlzott jogokat adna az államnak a pénzintézetek irányításában. Veres János pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak azt mondta: a bizottság nem adott lehetőséget arra, hogy Magyarország ledolgozza versenyhátrányát a többi európai országhoz képest. A pénzügyminiszter hozzátette: mivel más bizottságok támogatták, azaz általános vitára ajánlották a bankmentőcsomagot, a kormány az általános vita során kész módosítani néhány pontján a tervezett új törvényt.

Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvény módosításához benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat. Az előterjesztés a támogatható civil szervezetek köréből kizárja például a pártok által alapítottakat.

Az Országgyűlés döntött a több-biztosítós egészségügyi rendszerre vonatkozó országos népszavazásról is. Mivel az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt már hatályon kívül helyezték, az Alkotmánybíróság szerint a népszavazási kérdés célja is lényegében eredeti értelmét vesztette. Ezért kellett a parlamentnek új eljárást lefolytatnia, és az Alkotmánybíróság döntéséhez igazodva elutasítania a kezdeményezést.

A hétfői ülésen tárgyalta a parlament az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság jelentését az idősotthoni ellátással kapcsolatban. A jelentés a fideszes Zombor Gábor október 6-i interpellációja nyomán arra válaszolt, hogy hány idős ember maradt ki, illetve került később idősotthonba késlekedés miatt. A választ elfogadta a parlament 189 igen, 180 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A jövő évi költségvetés és az adótörvények vitája folytatódik az Országgyűlés hétfőn kezdődő háromnapos ülésén. Szó lesz a közbeszerzési törvény módosításáról is: a módosító javaslatokról fognak szavazni. A változtatással a jelenleginél egyszerűbb közbeszerzési rendszert, átláthatóbb eljárási rendet és hatékony jogorvoslati lehetőségeket lehetne kialakítani a javaslat szerint.

A parlament elé kerül hétfőn a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló országgyűlési határozati javaslat is. E szerint a kormánynak törvényt kellene alkotnia ezekről a hungarikumokról, támogatnia kellene külföldi promóciójukat. A határozati javaslat ezenkívül állásfoglalást kérne az Állatvédelmi Tanácsadó Testületettől a kacsák és libák tartásáról, arról, hogy a magyarországi gyakorlat állatkínzásnak számít-e.