Félvállról vette Zuschlag az ellene folyó nyomozást

Vágólapra másolva!
Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselő és vádlott-társa, Őri András telefonbeszélgetését játszották le a Zuschlag-ügy hétfői tárgyalási napján. A hangfelvételen Zuschlag olykor néhol indulatosan intette le Őrit és kiderült az is, hogy még akkor is félvállról vette az ellenük folyó nyomozást, amikor a rendőrség már házkutatásokat tartott. Zuschlag - egy másik lehallgatott beszélgetés tanúsága szerint - a nyomozással kapcsolatban korábbi munkatársát, Krausz Csabát is nyugtatgatta. Csak annyit kért tőle: ha esetleg meggyanúsítják, ne tegyen vallomást.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódott Zuschlag János korábbi szocialista parlamenti képviselő perének tárgyalása. A tárgyalás elején egy 2007 februári telefonbeszélgetést játszottak le a Bács-Kiskun megyei bíróságon. Ebben Zuschlag János a negyedrendű vádlottat, Őri Andrást nyugtatgatja, aki a beszélgetés alapján kifejezetten aggódott a házkutatások miatt. Őri az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány korábbi vezetőjeként készített pályázatokat, amelyekkel a vád szerint a valójában nem is működő alapítvány számára nyertek el támogatásokat, amelyek később Zuschlag zsebébe vándoroltak.

A beszélgetés során Zuschlag tagadta, hogy az ügyből valaha nagyobb problémájuk lesz. A Katus Ferenc másodrendű vádlottnál tartott házkutatásra így reagált: "miután a Katus azt mondta, hogy nincs lakáskulcs, nem mentek be a lakásba, hanem visszamentek Kecskemétre." Szerinte tehát a rendőrség sem vette komolyan az ügyet, amin az ügyésznő Zuschlag szerint "baszta az agyát". A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozás ugyanis két év alatt nem tudott konkrét eredményt elérni, ezért a rendőrök be akarták fejezni. Ezért a nyomozást az ügyészség át akarta venni a rendőrségtől.

A házkutatások mellett Őri a "második könyvelés" miatt aggódott a leginkább. Zuschlag szerint ez sem jelenthet problémát, "mert a második könyvelés csak még tovább bonyolítja az életüket." Őri azonban akkor már látta, hogy ez a második könyvelés előbb-utóbb az ügyészségre jut, ami lebuktathatja őket. Az a beszélgetésből nem derült ki egyértelműen, hogy mit jelent a második könyvelés.

"Semmi nem vót, nem érted?!"

A beszélgetésben Zuschlag határozottan intette le az aggódó Őrit. "Egyelőre semmi értelme nincs a történetnek. (...) Nem érezték a dolgot annyira fontosnak" - utal a nyomozók hozzáállására. Őri attól rettegett, hogy a Zuschlagnál történt házkutatás során "felborították a szekrényeket, kiforgatták az iratfiókokat." Maga Zuschlag indulatosan válaszol: "Semmi nem vót, nem érted?!" Szerinte ugyanis mindössze öt percre mentek fel a rendőrök körülnézni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iPACsVZZbitbtLhX

"Ez nem fog eljutni a bíróságra" - mondta Zuschlag, aki szerint "maximum számviteli fegyelem megsértése" miatt indulhat ellenük eljárás.

A lejátszott telefonbeszélgetések szerint Zuschlagot valaki értesítette a lehallgatásáról. Fodor Endre bíró bejelentette: a per folyamán le fogja játszani azt a telefonbeszélgetést, amelyben Zuschlag János beszélget a nyomozásról az akkor a Belügyminisztériumban dolgozó Lusztig Péterrel, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselővel. Lusztig Péter Baranya megyei rendőrfőkapitány, majd 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, később pedig Lampert Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt.

"A saját balfékségem áldozata vagyok"

Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott mai vallomásában részben elismerte bűnösségét. A csalásban vállalta a felelősségét ám a bűnszervezetben, ill. üzletszerűen elkövetett bűncselekményt tagadta.

Szerinte a hazai "pártfinanszírozás átláthatatlansága, a politikai ifjúsági szervezetek támogatásának megoldatlansága miatt alakult ki ez a helyzet. A politikai ifjúsági szervezetek ki vannak zárva a pályázati lehetőségekből." - tette hozzá Marsovszky. Vallomásában Zuschlag ötletének tulajdonította, hogy alapítsanak nem politikai jellegű ifjúsági szerveződéseket. "Ez általános volt minden politikai oldalon." - mondta.

A Biztos Pont Egyesület alapításakor kérte barátai támogató aláírását, amiért nyilvánosan elnézést is kért. "Abszolút jóhiszeműen jártam el." - jelentette ki a bíróságon. Kijelentette, nem tudott a Lados István által írt számlákról és pályázatokról, állítása szerint megbízott a többiekben. Annyiban elismerte felelősségét, hogy néhányszor aláírta a pályázati beszámolókat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=L9dV9UhcKFMCZvJs

"A saját balfékségem áldozata vagyok" - mondta Marsovszky. Ezután a bírót győzködte, mondván "sosem éltem nagy lábon." A hitelre vett 40 négyzetméteres lakását és a bűnügyi zár alatt lévő, használtan vett gépkocsiját hozta fel példának.

Vallomása zárásaként a következőket mondta: "Bűnösségemet csak részben ismerem el. Bűnszervezetben illetve az üzletszerűségben egyáltalán nem; csalás vádjában büntetőjogi felelősségemet elismerem - de jelezve azt, hogy akaratomon kívül sodródtam-keveredtem ebbe a helyzetbe."

Marsovszky Balázs még az MSZP ifjúsági szervezetének, a Fiatal Baloldalnak volt fővárosi elnöke. Marsovszky a gyanúba került alapítványok közül a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület képviselője volt a Nemzeti Civil Alapprogram honlapja szerint.

"Nincs semmi bizonyítékuk!"

A bíróságon lejátszottak több más hangfelvételt is, melyeken Zuschlag Krausz Csabával beszélget. Krausz, az ötödrendű vádlott - aki annak idején újbudai szocialista önkormányzati képviselő volt - a felvételen beszámol arról, hogy házkutatást tartottak nála. "Tejesen fölöslegesen keresnek bármit is" - válaszolta erre Zuschlag, aki végig igyekezett megnyugtatni Krauszt. Szerint a házkutatásra is azért volt szükség, mert - mint szemrehányóan megjegyzi - Krausz vallomása miatt "a két vallomás olyan fokban önellentmondásba keveredett". (A beszélgetésből az nem derül ki, pontosan kié az említett másik vallomás.)

"Elméletileg az fog történni, hogy meglesz a megtekintése a dolognak, utána ők haza fognak menni, mert nem találnak semmit" - nyugtatta meg Krauszt Zuschlag, aki azt kérte: "Ha bármit akarnak, meg akarnak gyanúsítani, vagy bármi az égadta világon, az a kérésem, hogy ne tegyél vallomást, jó? Ne kezdjél egyedi akcióba." Egy másik lehallgatott beszélgetésen pedig így próbálta megnyugtatni a házkutatás miatt aggódó Krauszt: "Ők is tudják, hogy nem tudnak vele mit csinálni, ez öt évvel ezelőtti történet. Nincs semmi bizonyítékuk!" - hangsúlyozta.

A beszélgetésből az is kiderült, Zuschlag a Belügyminisztériumban érdeklődött az ügyben. "Beszéltem a BM-mel, ott azt mondták nem kell a dolog miatt aggódni, egyszerűen arról van szó, hogy ez már két éve zajlik, okirati bűncselekmény, tehát legalább egy házkutatást kellett volna csinálni. (...) Fölhívtam őket, azt mondták, hogy hagyjam már abba a műsort, mert nem lesz ebből semmi, higyjem már el, de le kell papírozni szerintük" - magyarázta Zuschlag.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hEilKnaEfLChXVhT

Krausz Csaba a bíróságon nem tett vallomást, nem ismerte el bűnösségét, de felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben azt hangsúlyozta: ő ártatlan, Zuschlag semmire nem utasította, nem tudott semmiféle bűnszervezet létezéséről, így annak nem is lehetett tagja. "Fel sem merült bennem a szándékos bűncselekmény" - jelentette ki.

Krausz a lehallgatott telefonokról is beszélt: azt mondta, még 2005 őszén kapott idézést Kecskemétről, és mivel nem tudta, miről van szó, felhívta Zuschlagot. A kihallgatás előtt találkozott is vele, és kisebb "számviteli jellegű vétségekről" értesült, a részletekre nem emlékszik.

"Ma már belátom, hiba volt Zuschlag Jánost tajékoztatnom az egyes kihallgatásokról, házkutatásokról, azonban mindvégig abban a meggyőződésben cselekedtem, hogy úgymond jó ügy érdekében teszem" - fogalmazott nyilatkozatában. Mint mondta, bízott Zuschlagban, és abban az időben, amikor együtt dolgoztak, soha nem tapasztalta, hogy "bárki saját hasznára tevékenykedett volna az ifjúsági mozgalomban".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NwTDuOznUxUN33e6

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.