Menekül az MSZP a MeH törvénytervezete elől

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Hivatalban készült az új médiatörvény komoly felháborodást kiváltó tervezete, az MSZP mégis azt állítja, nem tudott a javaslat sokat bírált részleteiről. A tervezetet szinte karhatalmi jogosítványokkal ruházta volna fel az új médiahatóságot és gyakorlatilag a pártok ellenőrzése alá állította volna a közmédiát. Az MSZP a Fideszre mutogat, vezetői azonban nem voltak hajlandóak nevüket adni a véleményükhöz.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnöksége azt állítja, nem tudtak arról, mit tartalmaz a médiatörvény ötpárti konszenzussal kidolgozott tervezete, amelyet számos kritika ért, többek között azért, mert szinte karhatalmi jogosítványokkal ruházta volna fel az új médiahatóságot.

Két szocialista elnökségi tag is azt állította az [origo]-nak, hogy a tervezet nyilvánosságra kerülése előtt a pártnak fogalma sem volt arról, mi lesz az anyagban. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője, aki maga is részt vett a javaslat kidolgozásában, viszont azt állítja: az MSZP elnökségének ismernie kellett a szöveget, azt ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) szövegezték.

A törvénytervezetet - amely november 11-én került fel az Országgyűlés honlapjára - másfél éves egyeztetés után az öt parlamenti párt szakpolitikusai dolgozták ki. Az MSZP részéről Jánosi György, a Fidesz részéről Cser-Palkovics, az SZDSZ-től Pető Iván, az MDF-től Zsigmond Attila, a KDNP részéről pedig Lukács Tamás vett részt az egyeztetéseken. A médiatörvény megújítására szükség lenne, mivel a jelenlegi, 1996-os szabályozás elavult, nem tud mit kezdeni például olyan fogalmakkal, mint az internetes tartalomszolgáltatás vagy az IPTV.

Az MSZP elnöksége keddi ülésén egyhangú döntéssel utasította el, hogy a koncepció - amelyet az Országgyűlés honlapja szerint is ötpárti tárgyalások eredményeként fogadtak el - a parlament elé kerüljön. Ehelyett azt javasolták, hogy dolgozzák át a dokumentumot, amely legkorábban tavasszal kerülhet az Országgyűlés elé. Pető Iván SZDSZ-es képviselő szerint ezzel hosszú időre elszállt az új médiatörvény megalkotásának lehetősége. Hasonlóan nyilatkozott Cser-Palkovics is, aki szerint az MSZP ötpárti megállapodást rúgott fel a döntéssel.

A szocialisták kifogásolták többek között, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyett, a tervezet szerint 2009-től felálló Nemzeti Médiahatóság szerkesztőségekbe törhetne be, számítógépeket foglalhatna le, az ellenálló újságírókkal szemben pedig rendőri segítséggel kényszerítő eszközöket alkalmazhatna. Nehezményezték, hogy a javaslat lehetővé tenné a kétharmados parlamenti többséget szerzett párt vagy pártok részére, hogy a közszolgálati médiumok és a médiahatóság vezetéséről kizárólag maguk döntsenek. Az MSZP elégedetlen volt azzal is, hogy megszűntek volna azok a fékek, amelyek azt korlátozzák, egy befektető mekkora részesedést szerezhet a lapokban és a tévékben.

A párt azonban meglehetősen lassan reagált. Több internetes és nyomtatott lap ismertette a tervezetben foglaltakat, mire az MSZP felhozta állítólagos kifogásait. A tervezet [origo] által is megszerzett részletei már jóval azelőtt nyilvánosságra kerültek, hogy az MSZP megfogalmazta volna azokkal kapcsolatos aggályait.

Az MSZP azt közölte, a témában Mandur László nyilatkozik, akit azonban szerdán hiába kerestünk többször is telefonon. A párt többi elnökségi tagja kizárólag név nélkül volt hajlandó nyilatkozni. Két elnökségi tag azt állította, az MSZP részéről a tervezet kidolgozásában részt vevő Jánosi nem osztotta meg a szocialista frakcióval, hogy mi került a javaslatba. Lendvai Ildikó frakcióvezető a november 6-i ülésen kérte, hogy a képviselőcsoport tagjai hadd ismerhessék meg a dokumentumot. Azt azonban mindössze egy nappal azelőtt kapták meg, hogy az felkerült a parlament honlapjára - tette hozzá az egyik elnökségi tag.

Az [origo] által megkérdezett, véleményüket kizárólag névtelenül vállaló szocialista elnökségi tagok a Fideszre próbálták hárítani a felelősséget a tervezet keménységéért. Azt rótták fel Jánosinak, hogy engedte, hogy a Fidesz belepréselje az elképzeléseit a koncepcióba. A média feletti szigorúbb ellenőrzés ugyanis szerintük fideszes kezdeményezésre került a dokumentumba. Az általunk megkérdezett szocialisták szerint Jánosinak nem kell retorzióra számítania, mivel az általa is jegyzett munkaanyag 70-80 százalékával nincsen semmi probléma. Mindezzel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Jánosit, a politikus azonban rendre kinyomta a telefonját.

A Fidesz viszont állítja, az MSZP vezetőségének ismernie kellett, mit tartalmaz a javaslat, azt ugyanis a Meh-ben szövegezték. Korábban a kancellária is elismerte az [origo]-nak, hogy a javaslatot a MeH-ben készítették elő. Cser-Palkovics hozzátette: a médiahatóság szerepét erősítő egyik passzus - ami a Gazdasági Versenyhivatalhoz hasonló piacfelügyeleti jogköröket adna a testületnek - kifejezetten a MeH kérésére került bele a szövegbe.