Megszűnt kórházakat is perelnek a betegek

Vágólapra másolva!
Számos műhibaper van folyamatban jelenleg is, amelyeket a károsultak idő közben megszűnt kórházak ellen indítottak - írja a Magyar Nemzet. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója szerint negyven ilyen per lehet. A lap szerint több milliárdot követelnek a volt betegek a megszűnt kórházaktól.
Vágólapra másolva!

Több tucat műhibaper van folyamatban olyan kórházak ellen, amelyek már nem is léteznek - írja a Magyar Nemzet. A lap szerdai számában közölt cikk szerint több milliárd forintot követelnek összesen a tavaly megszűnt egészségügyi intézményektől.

Simon Tamás ügyvéd szerint attól még lehet kártérítési pert indítani, hogy a gyógyintézet megszűnt. A lapnak nyilatkozva hozzátette: a megszűnt kórházak esetében az alapítónak - az önkormányzatnak, vagy az államnak kell helyt állnia. Befolyásolja az ügyeket, hogy az érintett kórház milyen formában működött: gazdasági társaságként, vagy költségvetési szervként.

Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója elmondta, hogy negyven olyan műhibaperről tud, amelyet megszüntetett egykori állami intézmény ellen indítottak. (Az intézet képviseli az államot egyes ügyekben.)

Egyes perek már befejeződtek, és amennyiben a bíróság kártérítést ítélt meg, azt már ki is fizették - tette hozzá a főigazgató.