Nyomozócsoport kutatja a romák elleni támadásokat

Vágólapra másolva!
A romák elleni támadások kivizsgálására országos nyomozócsoportot hoz létre az ORFK, ennek tagjai között lesznek a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei is. Ezt a pécsi gyilkosság után jelentették be, ahol két ember meghalt, mert valaki kézigránátot dobott be az ablakukon. Bár a megyei rendőrség sietett leszögezni, hogy nem rasszista támadásról van szó - leginkább bosszúra gyanakszanak -, ezt a kijelentést az ORFK bűnügyi főigazgatója elhamarkodottnak minősítette.
Vágólapra másolva!

Az országos rendőrfőkapitány nyomozócsoport felállítását rendelte el a a Molotov-koktélos, illetve a romák ellen elkövetett kézigránátos, fegyveres támadások felderítésére, és tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a pécsi gyilkosság ügyében. Valamennyi, romák elleni atrocitást ez a nyomozócsoport vizsgálja majd.

A nyomozócsoport a Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő nyomozóiból és a megyei kapitányságok szakembereiből áll, hatáskörébe 51 idei támadás kivizsgálása tartozik - közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Az ORFK ezt azután jelentette be, hogy kedden éjjel valaki kézigránátot dobott be egy pécsi roma család házának ablakán. A házban éppen tévét nézett a család, két felnőtt meghalt, két gyermek megsérült. November 3-án ismeretlen tettesek égő benzines palackot dobtak két, egymással szemben álló nagycsécsi házra, és rá is lőttek az épületekre. A támadásban két ember a helyszínen meghalt.

Elhamarkodottan nyilatkozott a rendőrség

A pécsi támadás kedden éjjel történt, a helyszínelés még tartott, de a Baranya megyei rendőrség már közölte: a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó. A nyomozók azt gyanítják, a gyilkosság hátterében bosszú állhatott.

A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő szerint elfogadhatatlan és a bűnügyi nyomozástan szabályaival is ellentétes, hogy egy kirívóan erőszakos, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény kapcsán szinte azonnal - szerinte feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - a rendőrség kizárta az esetleges rasszista motívumot. Helyi cigány vezetők pedig azt mondták, rasszista indítékot gyanítanak a gyilkosság hátterében. "Idén tavasz óta húsz helyen ért támadás cigányokat Magyarországon, ezért veszem magamnak a bátorságot, hogy összefüggést lássak a történtek között" - jelentette ki például Kosztics István, a pécsi roma kisebbségi önkormányzat elnöke.

A rasszista indíték gyors kizárását elhamarkodottnak nevezte Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója is. Házi az MTV Este című műsorában beszélt erről. "Valószínű, hogy elhamarkodottan foglaltak állást" - fogalmazott. Ugyanakkor a rasszista indítékot csak akkor tudják megállapítani, ha megvan az elkövető, ismertté válnak például a nézetei, a személyisége - tette hozzá. A pécsi ügyben már képbe kerültek bizonyos emberek, de elkövető még nincs - mondta a bűnügyi főigazgató.

Házi szerint országos nyomozócsoport felállítására többek között azért van szükség, mert ha kiderül, hogy leszámolás jellegű támadásról van szó, amögött általában más bűncselekmények állnak, ezeket pedig fel kell deríteni. A nyomozócsoport ügycsoportokat vizsgál, már van egy külön nyomozócsoport a nagycsécsi események kivizsgálására is - magyarázta.