Ne nagyon emlékezz! - intette vádlott-társát Zuschlag

Vágólapra másolva!
Két éve nem találtak semmit, csak "geciskednek" az ügyészek - nyugtatgatta egy lehallgatott telefonbeszélgetésben a hetedrendű vádlottat Zuschlag János. A Zuschlag-ügy szerdai tárgyalásán Kullai Tamás azt mondta, hogy megvezették, csak felvette a pályázaton nyert pénzt és átadta azt Katus Ferencnek, a harmadrendű vádlottnak.
Vágólapra másolva!

Kullai Tamás hetedrendű vádlott kihallgatásával folytatódott szerdán a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Kullai 1998 óta tagja volt az MSZP-nek, de tagságát saját kérésére 2007-ben felfüggesztették. 2002-2006 között az MSZP önkormányzati képviselője volt Kecskeméten. Elmondása szerint "pártvonalon" közösen dolgozott Zuschlag Jánossal, az ügy elsőrendű vádlottjával.

"Engem megtévesztettek" - jelentette ki Kullai, aki nem ismerte el büntetőjogi felelősségét. Azt mondta, fenntartja a nyomozás során tett vallomását. A bíróság előtt Kullai felolvasott vallomása szerint elvállalta ugyan két, a perben szereplő egyesület - az Atlasz Egyesület és az Y-Generáció Egyesület - elnöki tisztét, de nem tudott a vád szerint csalásokat megalapozó pályázatokról. Állítása szerint neki csak szóltak, hogy pénz érkezett és azt fel kell venni. A bíró kérdésére azt mondta, aláírását ráhamisították a pályázati dokumentumokra.

A bíró felolvasta korábbi vallomását is, amely szerint tudott az általa vezetett egyesületek által beadott pályázatokról, a bankszámlákról személyesen vette fel a pályázatokon elnyert pénzeket és azokat átadta Katus Ferenc harmadrendű vádlottnak, a megyei közgyűlés korábbi szocialista tagjának. Az Atlasz Egyesület például 2003 és 2005 között 9,5 millió forintot támogatást szerzett pályázatokon. Kullai több alkalommal ellentmondásba került a bíróság előtt tett és a nyomozás során rögzített vallomásával.

Kullai vallomása

A tárgyaláson lejátszottak egy 2007-ben lehallgatott telefonbeszélgetést, melyben Zuschlag instrukciókat adott a nyomozás megkezdése után Kullainak. "Az ügyészség egy kicsit geciskedik a Katus egyesületeivel" - mondta Zuschlag, aki figyelmeztette Kullait, lehet, hogy őt is meg fogják keresni. A volt szocialista képviselő azzal nyugtatta társát, hogy az ügyészek "két éve nem találtak semmit, és rájuk jött megint a roham".

Telefonbeszélgetés Kullai és Zuschlag közt

"Ha megkérdezik tőled ... véletlenül valami lenne az egyesületek kapcsán, akkor azokra ne nagyon emlékezzél!" - utasította Zuschlag a hetedrendű vádlottat. Azt mondta neki, ha a nyomozók érdeklődnek, mondja azt: "téged Kisbaranyi László annak idején megkért" az egyesületek vezetésére. Kisbaranyi László kiskunhalasi lakos végezte egy ideig az egyesületek könyvelését, részt vett az egyesületekkel kapcsolatos munkában, de 2004-ben meghalt. A beszélgetés lejátszása után Kullai a bíró kérdésre azt állította: nem emlékszik, az mikor és hol hangzott el.

A tárgyaláson lejátszottak két másik felvételt is. Az elsőn Kullai az ügyészségi kihallgatás után beszélt telefonon egy ismerősével, Antal Zoltánnal, aki azt mondta neki: "Első körbe' azonnali hatállyal a Zuschlagot hívjad!", illetve biztosította a vádlottat, hogy Zuschlag "elintéz mindent". A másik beszélgetés felvételén pedig Zuschlag érdeklődik Kullaitól, hogy mi történt a kihallgatáson, például vettek-e tőle írásmintát.

Kullai beszélgetése Antallal, majd Zuschlaggal

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag és 15 társa ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag - aki 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van - korábban részben elismerte a felelősségét, de tagadta, hogy a bűncselekményeket üzletszerűen, illetve bűnszervezetben követték volna el.