Rejtélyes gyanúsított tűnt fel az UD Zrt. ügyében

Vágólapra másolva!
Egy bírósági végzés szerint van gyanúsított az adatgyűjtési ügyben, sőt még az előzetes letartóztatását is meghosszabbították, miközben erről az eljárást folytató rendőrség és ügyészség nem tud, és továbbra is ismeretlen tettesek után nyomoznak. Az ügyben érintett UD Zrt. a házkutatások miatt tett panaszt, az ezt elutasító bírósági végzésbe kerültek ellentmondásos információk.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság egy gyanúsított előzetes letartóztatását az UD Zrt. ügyében - ez derül ki egy, a házkutatásokkal kapcsolatos bírósági végzésből, amelyről a cég vezetőjének jogi képviselője, Futó Barnabás számolt be csütörtökön. Az ügyvéd ezzel szemben úgy tudja, hogy nincs gyanúsított az ügyben, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség is megerősített az MTI-nek.

Összesen hat helyszínen, az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és a cégvezetők lakásán tartott házkutatást az NNI szeptember 10-én, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett lőfegyverrel visszaélés miatt. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, majd magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az ügyben jelenleg is ismeretlen tettes ellen nyomoznak, de további részleteket nem árult el. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza szintén azt közölte, hogy az UD Zrt. ügyében az ügyészségen folyó nyomozásokban nincs gyanúsított.

Más bűncselekmény és gyanúsított a végzésben

A házkutatás után az UD Zrt. vezetője, Horváth József ügyvédje panaszt tett szabálytalan lefoglalás miatt, ezt az ügyészség alaptalannak találta, de a panaszosok felülvizsgálatra a Budai Központi Kerületi Bírósághoz fordultak. A bíróság november 10-én született végzésében az ügyészségnek adott igazat, de a döntés nem jogerős. Futó Barnabás csütörtökön azt mondta: megfellebbezik a végzést, többek között azért, mert szerintük a bíróság nem foglalkozott érdemben a felülvizsgálati kérelmükkel.

A végzés szerint az ügyben államtitoksértés bűntette miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek hivatalos közleményében viszont az áll, hogy magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. A napokban a cég vezetőinek kézbesítettek egy olyan határozatot is, amelyben viszont az szerepel, hogy Horváth József és társai ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt nyomoz az NNI.

A Budai Központi Kerületi Bíróság végzésében az olvasható, hogy többek között a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva a bíróság "a gyanúsított előzetes letartóztatását meghosszabbította". A gyanúsítottról a végzés nem tartalmaz többet, így a nevét sem.

A Fővárosi Bíróság szűkszavűan annyit közölt: "tekintettel arra, hogy az üggyel kapcsolatban a Fővárosi Bíróság elnöke már korábban vizsgálatot rendelt el, csak az ügy tisztázásának lezártát követően" tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Kifogásolják a házkutatás módját

Horváth József, az UD Zrt. vezetője korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a házkutatás során megfelelő azonosítás nélkül foglalta le a rendőrség az adathordozókat, számítástechnikai eszközöket. Mint mondta, a jegyzőkönyvben - a gyári szám vagy más azonosító helyett - mindössze a darabszámot rögzítették, így a tárgyak nem beazonosíthatóak, vagyis utólag manipulálható ezeknek a tartalma. Az [origo]-nak adott interjújában utalt arra, hogy a lefoglalt szervereken saját fejlesztésű programok is voltak, amelyeket most készültek értékesíteni.

Az üggyel kapcsolatban Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".