"Azt szokták mondani, hogy átutazzák az időt"

Vágólapra másolva!
Ötven teafilter fél liter vízben feketére főzve, csattanó maszlag, vécépapír közt becsempészett nyugtató - széles a börtönökben használt bódítószerek skálája. A rabok illegális drogokhoz is hozzájutnak, nagyjából minden ötödik fogvatartott elismeri, hogy használt már kábítószert odabent. A tiltott szerek kapcsot jelentenek a raboknak a külvilág felé, és a rabok azt mondják: így átutazzák a napokat.
Vágólapra másolva!

"Hát a leggyakoribb, az a fű, meg a rivotril, de én heroinoztam is bent, speedeztem is, füveztem is. Tehát, amit akartam, azt meg tudtam szerezni" - mondta egy 29 éves fogvatartott a Drogprevenciós Alapítvány munkatársainak, akik a magyarországi büntetésvégrehajtási intézetekben zajló kábítószer-használatot vizsgálták.

A Társaság a Szabadságjogok megbízásából, az európai Connections nevű program keretében végzett kutatás előzetes eredményeit a Magyar Addiktológiai Társaság múlt csütörtöki, Droghasználók a börtönben című konferenciáján ismertették, több más, hasonló témájú kutatás mellett.

2008-ban harmadszorra vizsgálják számszerűen is, anonim kérdőíves módszerrel, mennyire elterjedt az illegális drogok használata a börtönökben. A legutóbbi, 2004-es eredményekhez képest több mint kétszeresére nőtt azoknak az elítélteknek az aránya, akik bevallották, hogy drogot fogyasztottak büntetés-végrehajtási intézetekben. 2004-ben még csak a rabok 8 százaléka ismerte el ezt, a most zajló, még le nem zárult kutatás viszont, mintegy 20 százalékos arányt mutat - mondta el az [origo]-nak a kutatás vezetője, Paksi Borbála, a Budapesti Corvinus Egyetem Viselkedéskutató Központjának munkatársa.

A kutató szerint még ez a 20 százalékos arány is pontatlan lehet, mivel a felmérés az elítéltek saját bevallásán alapul, sokan pedig, vélhetően az anonimitás ellenére is retorzióktól tarthatnak, ezért nem válaszolnak őszintén a drogfogyasztást firtató kérdésekre.

A fogvatartottak jellemzően nem a börtönben nyúlnak először tiltott szerekhez, a 2008-as részadatok szerint több mint a felük fogyasztott már valaha kábítószert börtönbe kerülése előtt - közölte Paksi. A leggyakrabban használt tiltott kábítószerek az elítéltek kinti életében is ugyanazok, mint általában a felnőtt népességben. A legnépszerűbb a marihuána, ezt követik a különféle partidrogok. A kokain és a heroin a fogvatartottak körében népszerűbb, mint a teljes társadalomban - derült ki a kutatásból.

A heroint még így is ritkának tartotta az a 15 intravénás droghasználó rab, akikkel a Drogprevenciós Alapítvány munkatársai másfél órás interjúkat készítettek. Igaz, a 15 megkérdezettnek körülbelül a fele bent, a börtönben is használt heroint. "A rabok általában vagy beszélőn vagy csomagban becsempésztetik. Az őrök meg simán be tudják hozni" - mondta egyikük a kutatóknak. Egy 30 éves fogvatartott férfi arról mesélt az interjú során, hogy tűhöz nem könnyű hozzájutni a börtönben, ezért előfordul, hogy ketten-hárman használják ugyanazt, és arra is volt példa, hogy valaki tollhegyből csinált magának fecskendőt. A rabok beszámolói szerint a droghasználat a börtön vécéjében szokott zajlani.

Ugyanakkor a korábbi véradások során elvégzett szűrések, illetve a tavalyi, mintegy 4000 fogvatartottra kiterjesztett Hepatitis C szűrőprogram eredményei rendkívül alacsony, a teljes börtönpopulációhoz viszonyítva mindössze egyszázalékos fertőzöttséget igazolnak. A 4000-ből mindössze 82 főt találtak fertőzöttnek, míg az Európai Unió egyes tagállamaiban 40-60 százalék között mozog a Hepatitis C fertőzöttség a börtönpopulációban. Mivel a fertőzés szexuális érintkezéssel vagy közös tűhasználattal terjed, a büntetés-végrehajtás szakértői szerint ez az adat arra utal, hogy a vénás droghasználattal szinte nem is kell számolni a magyar börtönökben - állította a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóreferense, Szalai Tímea.

Ötven teafilter

Szájhagyomány útján terjednek a börtönökben olyan receptek is, amelyekkel legális alapanyagokból tudnak a rabok bódítószereket előállítani. A legelterjedtebb börtöndrog a dobi - mondta az [origo]-nak Novák Zoltán büntetés-végrehajtási őrnagy, aki ezekről a bódítószerekről tartott előadást a Magyar Addiktológiai Társaság konferenciáján. Novák egy elítélt nőtől ismeri a receptet a dobihoz, amely egy teából előállítható erős kivonat. Kell hozzá körülbelül 50 filter, ezeket fél liter vízben ki kell forralni, amíg a hab fekete nem lesz, szűrés után már fogyaszthatónak is számít. Az erősebb hatás elérése érdekében van, aki gyógyszert - hangulatjavítót vagy nyugtatót - kever a főzethez, más két-három evőkanál nescafét, néha fogkrémmel ízesítik. A dobi megdobogtatja a szívet, gátolja az alvást, a Nováknak mesélő elítélt szerint "minden le van szarva"-érzést vált ki abban, aki megissza. A szer használata azonban akár életveszéélyes is lehet.

A bódítószerek használata fegyelmi vétségnek minősül, és büntetés jár érte, de dobiivásért nehéz felelősségre vonni az elítéltet. "Nem lehet abból fegyelmi ügyet csinálni, hogy valaki teát iszik, az ilyesmit általában bizonyítottság hiányában meg kell szüntetni" - mondta a bv-őrnagy.

Alkoholt is tudnak a zárkájukban előállítani a rabok: kenyeret erjesztenek gyümölccsel, vagy rizsből, cukorból és élesztőből kotyvasztanak olyan italt, melynek íze állítólag hasonlít a martiniéhoz. Igaz, az alkoholgyártás kockázatos, a szag és a muslicafelhő miatt könnyen észreveszik az őrök az ilyen próbálkozást Novák szerint. Azokban a büntetés-végrehajtási intézetekben, ahol a rabok mezőgazdasági jellegű munkát végeznek, gyakori a mérgező, hallucinogén hatású gyomnövények fogyasztása is. Ilyen például a csattanó maszlag, a nadragulya, a hajnalka, az angyaltrombita.