700 milliós csalás gyanúja miatt őrizetben egy SZDSZ-es frakcióvezető

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Gál György SZDSZ-es önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét kedden, akit különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítanak. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a politikus 8 nagy értékű erzsébetvárosi tulajdonban lévő épületet játszott át egy vállalkozónak piaci ár alatt, amiért közel 200 millió forintot kapott. Gál tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, és panaszt emelt a gyanúsítás ellen.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt tartóztatták le Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét - erősítette meg szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség. A letartóztatásról először az atv.hu számolt be kedden. Az SZDSZ fővárosi választmányának elnöksége felszólította Gált, hogy függessze fel tagsági viszonyát.

Az ügyészség szerint házkutatást is tartottak a politikusnál, akit azzal gyanúsítanak, hogy a gazdasági bizottság elnökeként egy vállalkozóval összejátszva 700 millió forint kárt okozott a VII. kerületi önkormányzatnak, illetve további 1,6 milliárd forint értékű kár okozását kísérelték meg.

A gyanú szerint a vállalkozó, aki 2002-től állt kapcsolatban Gállal, több önkormányzati tulajdonban álló lakóházat akart forgalmi érték alatt megvásárolni, majd - off-shore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül, jelentős haszonnal a már amúgy is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni. Az ötletben a bizottság elnöke is jó üzleti lehetőséget látott, ezért támogatta.

A főügyészség szerint, a két férfi előzetesen megállapodtak, hogy a vállalkozó projektcégeket alapít erre. A cégekbe bizalmas ismerőseit strómanként helyezte el. A vételárról történt egyeztetés során a gazdasági bizottság elnöke közölte a vállalkozóval, hogy mennyit kér azért, hogy az adott házat neki, pontosabban az általa alapított projektcégnek adja el az önkormányzat.

A gazdasági bizottság elnöke ezután felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akit szóban kért arra, hogy mely ingatlant, milyen forgalmi értékre becsüljön. Ezekkel a valótlan tartalmú értékbecslésekkel a gazdasági bizottság elnöke mind a gazdasági bizottság tagjait, majd a képviselő-testületet becsapta - állítja a főügyészség.

A gyanú szerint nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek ilyen módszerrel 2003-ban és 2004-ben. A politikus összesen 195 millió forintot kért és kapott a segítségért cserébe - állítja az ügyészség.

Gál György panaszt jelentett be a főügyészség határozatai és a gyanúsításközlés ellen, és tagadja a bűncselekmények elkövetését.

A szerdai Magyar Nemzet azt írta, az ügy hátterében tucatnyi ingatlan, közöttük több értékes Király utcai épület pályázat nélküli átjátszása, privatizációja áll. A lap szerint a kérdéses ingatlanokat megvásárló vállalkozót, Nagy Györgyöt már korábban letartóztatták

Az SZDSZ megdöbbenve értesült Gál György VII. kerületi önkormányzati képviselő őrizetbe vételéről és az ellene megfogalmazott vádakról - közölte a párt fővárosi választmánya kedd este. A fővárosi választmányi elnökség felszólítja Gál Györgyöt, hogy függessze fel tagsági viszonyát, és mondjon le a párt nevében viselt tisztségeiről, mindaddig, amíg az ellene indult eljárás le nem folytatódik. A párt közleménye szerint az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a súlyos vádaknak azonban még az árnyéka sem vetülhet a budapesti SZDSZ-re.

Gál György 1994 óta tagja az SZDSZ-nek, és 1999 óta vezeti az SZDSZ kerületi frakcióját.