Lassabban, de fogy a magyar népesség

Vágólapra másolva!
2008 első kilenc hónapjában csökkent a természetes népességfogyás Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint. Több mint két százalékkal több gyerek született, mint a tavaly azonos időszakban, és kevesebben haltak meg.
Vágólapra másolva!

Több gyerek született és kevesebben haltak meg az év első kilenc hónapjában, mint tavaly ilyenkor - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH szerint az év első kilenc hónapjában egyenetlenül alakult a születések száma: három hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több gyerek született, mint egy évvel korábban. Az előzetes adatok szerint 2008 első kilenc hónapjában 74 657 gyerek született, 2,2 százalékkal - mintegy 1600-zal - több, mint az előző év azonos időszakában. Az 1600-ból közel 800-an júniusban és júliusban jöttek világra, akkor az újszülöttek száma 4,4 százalékkal múlta felül a tavalyit.

Az első kilenc hónapban 96 507-en haltak meg, a halálozások száma - június kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi. Összességében 3013-mal - 3 százalékkal - kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Ezer lakosra 9,9 élveszületés és 12,8 halálozás jutott. A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése miatt az év első kilenc hónapjában a természetes fogyás kisebb volt, a tavalyi 26 460 fővel szemben mindössze 21 850. A nemzetközi vándorlás miatt ráadásul az ország lakossága további 10 000 fővel csökkent, a népesség lélekszáma szeptember végén 10 millió 35 ezer fő volt.

A születésszám emelkedése Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon meghaladta az országos átlagot, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon viszont kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. A halálozások csökkenése Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon volt a legszámottevőbb. A természetes fogyás Közép-Magyarországon mérséklődött a legjelentősebb, közel 40 százalékos mértékben.

A házasságkötések havonkénti száma nagyon ingadozott. Májusban és augusztusban jóval többen házasodtak össze, mint a tavalyi évben, az emelkedés 17, illetve 15 százalékos volt ebben a két hónapban. Júniusban és júliusban viszont 14, szeptemberben pedig közel 16 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Januártól szeptemberig összesen 33 713 házasságkötés volt Magyarországon, ami 784-gyel - 2,3 százalékkal - kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés Dél-Alföldön volt a legerősebb, míg a tavalyinál valamivel többen házasodtak össze Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon.