Befejezték a nyomozást a szörfös csaló ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárult az a nyomozás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott egy magyar-ausztrál kettős állmapolgár ellen, akit többek között 200 millió forintos csalással gyanúsítottak. A férfi 2001-ben szörfös balesetet imitált, felesége bejelentette eltűnését, ám tavaly év végén a hatóságok Csehországban lefülelték. A rendőrök szerint több rendbeli, különösen nagy értékű csalást követett el.
Vágólapra másolva!

Kedden befejezte a magyar-ausztrál kettős állampolgárságú Z. R. és társai ellen bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett kísérlete és más bűncselekmények miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A férfi családjával és közeli barátaival együtt 2001. szeptember 17. és október 8. között nyaralt a görögországi Tolóban, de előzőleg több biztosítónál kockázati élet- és balesetbiztosítást, majd közvetlenül az utazás előtt külön utasbiztosítást is kötött, összesen több mint 200 millió forint értékben. Szeptember 26-án felesége a helyi hatóságoknál bejelentette, hogy férje szörfözés közben balesetet szenvedett, és vízbe fulladt, holttestét elnyelte a tenger. A görög hatóságok nagy erőkkel kezdték meg a keresést, de a holttest nem került elő. Az eljárást azzal zárták le, hogy az eltűnt sorsa ismeretlen.

A férfi egészen tavaly év végéig bujkált, akkor azonban Csehországban lefülelték. A rendőrök szerint bebizonyosodott, hogy Z.R. 3 rendbeli bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó és 3 rendbeli - szintén bűnszövetségben elkövetett - jelentős kárt okozó csalást, valamint 1 rendbeli jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalást követett el.

A rendőrök szerint akkori felesége is 3- 3 rendbeli bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó, valamint jelentős kárt okozó csalás bűntette kísérletét, kettős házasságot és 4 rendbeli közokirat-hamisítást bűntettét, barátja G.A., illetve annak volt felesége a szintén 3- 3 rendbeli bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, valamint jelentős kárt okozó csalás bűntett kísérletén túlmenően 1 rendbeli közokirat-hamisítást követett el.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozás során keletkezett iratokat és bizonyítékokat vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.