Harminc napot adott a tévéelnök-választásra a bíróság

Vágólapra másolva!
Felszólította a Fővárosi Bíróság az MTV-t felügyelő kuratóriumot, hogy harminc napon belül válasszon elnököt a tévé élére. Amennyiben ezt nem teszi meg, akár tízmilliós bírságot is kiróhat az MTV-re a bíróság, vagy megszűntnek nyilváníthatja a céget. A kuratóriumi elnök közölte: fellebbeznek az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió (MTV) törvényes működésének harminc napon belüli helyreállítására szólította fel a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumát a cégbíróságként eljáró Fővárosi Bíróság.

Az MTI birtokába jutott végzés szerint az eljárást a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte, arra hivatkozva: az MTV elnökének megbízatása 2008. március 4-én lejárt, a kuratórium pedig a médiatörvényben foglalt kötelességét megszegve a mai napig nem választott új elnököt, "így nincs vezető tisztségviselője".

A végzés ellen - amelyet a kuratórium november 21-én kapott kézhez - a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

A bíróság közölte, hogy ha az MTV a megadott határidőig nem tesz eleget a végzésben foglaltaknak, akkor - újabb eljárásban - mind a céget, mind annak vezető tisztségviselőjét - legfeljebb tízmillió forintos bírsággal sújthatja, "és ha a törvényes működés nem áll helyre, a céget megszűntnek nyilváníthatja".

"Nem tehetünk mást, kötelesek vagyunk megfellebbezni" - mondta a döntésről Czeglédi László kuratóriumi elnök, aki szerint a bíróság olyan ügyben lépett, amiben nincsen hatásköre. Hozzátette: erkölcsi értelemben igaza van a bíróságnak, hiszen elnököt kell választani; maga is ezen munkálkodik.