Kifúrná a frakcióvezetésből Kókát Fodor

2008.12.01. 12:58

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette, hogy indul a frakcióvezetői posztért, amelyet most Kóka János tölt be. A frakcióvezetésért folyó küzdelemben újra szembekerülhet egymással Fodor és Kóka, akik tavaly két, személyeskedéstől sem mentes pártelnök választási kampányban már összemérték erejüket.

Fodor Gábor pártelnökként elindul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért. Ezt ő maga jelentette be újságíróknak hétfőn a parlamentben. Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportját jelenleg Kóka János, a párt korábbi elnöke vezeti.

Kóka János és Fodor Gábor rivalizálása tavaly óta osztja meg a pártot. Fodor júniusban lett az SZDSZ elnöke, mindössze két szavazattal előzte meg Kókát az SZDSZ tisztújításán. Előtte egy éven át Kóka János volt a pártelnök (ő vezette a pártot, amikor az SZDSZ kilépett a koalícióból). Új elnökválasztásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a Kókát megválasztó tisztújításon szabálytalanságok történtek.

Mindkét tisztújítást intenzív kampány előzte meg, a jelöltek kölcsönösen támadták egymást. Kóka a júniusi tisztújításon a koalícióból már kilépett SZDSZ függetlenségét hangsúlyozta az alternatíva, az "elszürkülés" helyett. Fodor viszont bírálta az akkor népszerűsége mélypontján levő SZDSZ vezetését, és azzal vágott vissza: Kóka ultimátumokat ad az MSZP-nek, és ezzel "kivezeti az SZDSZ-t a parlamentből".

A júniusi tisztújítás kiélezett küzdelme - és Fodor győzelme - után a párt úgy döntött, Kóka maradhat a frakció élén annak ellenére, hogy többen felvetették, Fodor elnökké választása után távoznia kellene. A pozícióharcoknak a párt próbált úgy véget vetni, hogy megtartotta Kókát a frakció élén, a döntés után pedig személyi kérdésekről senki nem nyilatkozott. Kóka azt mondta, teljes együttműködést ajánlott az őt váltó elnöknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK