Pető Iván szerint Fodor zsarolja az SZDSZ-frakciót

Vágólapra másolva!
Pető Iván SZDSZ-es politikus szerint súlyos hiba, hogy Fodor Gábor pártelnök elindul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért. A korábbi pártelnök az ügyvivőknek küldött levelében azt írta, a lépés nem más, mint zsarolás, és csak még jobban megosztja a pártot.
Vágólapra másolva!

Ne induljon az SZDSZ parlamenti frakcióvezetői posztjáért - kérte Fodor Gábor pártelnököt Pető Iván parlamenti képviselő abban - az MTI birtokába került - levélben, amelyet a párt volt elnöke az ügyvivő testület (üt), illetve a parlamenti frakció tagjainak írt. Fodor hétfőn jelentette be, hogy elindul az SZDSZ frakcióvezetői posztjáért, amelyet jelenleg Kóka János, a párt korábbi elnöke tölt be.

Pető szerint politikai értelemben súlyos hiba, hogy Fodor indul a posztért, mert egy ilyen választáson, akárki nyeri is meg, csak az SZDSZ veszíthet. Azt írta, a lépést nem tudja másként értékelni, mint a frakció zsarolását. Kóka és Fodor rivalizálása ugyanis tavaly óta megosztja a pártot.

Fodor júniusban lett az SZDSZ elnöke, mindössze két szavazattal előzte meg Kókát az SZDSZ tisztújításán. Előtte egy éven át Kóka volt a pártelnök (ő vezette a pártot, amikor az SZDSZ kilépett a koalícióból). Új elnökválasztásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a Kókát megválasztó tisztújításon szabálytalanságok történtek.

A júniusi tisztújítás kiélezett küzdelme - és Fodor győzelme - után a párt úgy döntött, Kóka maradhat a frakció élén annak ellenére, hogy többen felvetették, Fodor elnökké választása után távoznia kellene. A pozícióharcoknak a párt próbált úgy véget vetni, hogy megtartotta Kókát a frakció élén, a döntés után pedig személyi kérdésekről senki nem nyilatkozott.

Pető levelére reagálva Gulyás József, a párt ügyvivője, Fodor korábbi kampányfőnöke az MTI-nek azt mondta, az SZDSZ-en belül hagyományosan eddig is voltak viták, de a döntések meghozatala után a párt egységesen lépett fel.