Tíz napon belül folytatódhat a vasutassztrájk

Vágólapra másolva!
Pontos időpontot még nem határoztak meg, de tíz napon belül folytatja az országos sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A szerdai bejelentésre a MÁV azzal reagált, hogy gazdaságilag továbbra is teljesíthetetlennek tartják az érdekszervezet követeléseit.
Vágólapra másolva!

Tíz napon belül folytatja a határozatlan idejű országos vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), ha a két fő követelésben a következő napokban nem lesz megállapodás - jelentette be Gaskó István, a szakszervezet elnöke csütörtökön, a szakszervezeti elnökség ülését követően. A munkabeszüntetés időpontját a következő elnökségi ülésen határozzák meg.

Gaskó István megismételte: fő követelésük, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki. Követelik továbbá a kiszervezett MÁV-leányvállalatoknál a 10 százalék kiszervezési pótlékot. Pénteken folytatják az egyeztetést a MÁV-val, tárgyalnak majd a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról is. A szakszervezet tíz napon belül tárgyalásokat kezdeményez Molnár Csaba közlekedési miniszterrel is.

A VDSZSZ elnöke megjegyezte, nehezíti a tárgyalást - bár nem része a sztrájkkövetelésnek -, hogy a MÁV mindössze 1,8 százalék keresetnövekedést ajánl 2009. évre, ami jelentősen alatta marad az Országos Érdekegyeztető Tanácsban emlegetett 4-5 százalékostól.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke arról beszélt, hogy rendszeresen azzal utasítják el a MÁV Cargo privatizációs bevételével kapcsolatos követelésüket, hogy azt fejlesztésre használják fel. Eközben szerdán a közlekedési szakállamtitkár arról tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit, hogy a Cargo privatizációs bevételéből a MÁV-nak meg kell vennie a BKV-tól a veszteséges HÉV-et.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője azt mondta: a munkáltató álláspontja változatlanul az, hogy a követelések nem teljesíthetőek. A vasúttársaság a MÁV START Zrt. tőkeemelésére, a kedvezőtlen feltételű hitelek kiváltására és fejlesztésekre fordítja a MÁV Cargo értékesítéséből befolyó 102,5 milliárd forintos bevételt - tette hozzá.