Shakespeare-t idézte meghallgatásán a főbírójelölt

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta Havasiné Orbán Máriának, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT). A főbírójelölt a bírói kar megosztottságának felszámolását, a bírák képzését, és a munka-teher különbségek felszámolását nevezte legfontosabb feladatának az OIT előtt, ahol Shakespere-t is idézte.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta Havasiné Orbán Máriának, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) pénteken. A jegyzőkönyv mellett az OIT a jelölt kétoldalas, az igazságszolgáltatásban szükséges változtatások irányáról szóló - törvényhozási feladatokat tartalmazó - elképzeléseit is nyilvánosságra hozta.

Az OIT kedden hallgatta meg Sólyom László köztársasági elnök - pártegyeztetés nélkül megnevezett - jelöltjét, majd 7:6 arányban támogatta Havasiné Orbán Mária megválasztását - igaz, a testület véleménye az Országgyűlést nem kötelezi, amely kimondja majd a végső szót a főbírójelöltről.

Nem akar uralkodni

Havasiné a meghallgatáson finoman kritizálta a korábbi bírói vezetést, amely szerinte nem kezelte helyén a bírósági vezetők megosztottságát, hiszen "az oszd meg és uralkodj elve érvényesült". Szerinte egyik legfontosabb feladata lesz ennek a megosztottságnak a felszámolása.

Ezen kívül emelné az ítélkezés színvonalát a bírák kötelező képzésének elrendelésével, és megpróbálná megszüntetni a bíróságok munkaterhei közötti különbséget, amelyek szerinte óriásiak. Profi statisztikai elemzést kell készíteni, majd a bírói helyek elosztásával megoldani a kérdést - javasolta Havasiné Orbán Mária.

"Autonóm vagyok"

Saját magát alkalmasnak nevezte a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, mint mondta: "Autonóm személyiség vagyok, aki a bírói hivatásnak szentelte az életét". Szerinte az a kérdés, hogy a kollegák hitelesnek tartják-e őt arra, hogy középre üljön. Az OIT bírái előtti meghallgatásán a főbírójelölt Shakespeare-it is idézte, amikor azt mondta: "Nehéz idő jár, ezt vállalni kell, mondani, ami fáj, és nem azt, ami illik."

Havasiné megígérte, hogy kompromisszumkész lesz, bár néhányan "konfrontatív alkatnak" nyilvánították. Ha középre ülve nem "egy kiegyenlített, egy címkézés nélküli, hanem egy árokásó, egy oszd meg és uralkodj vezetői stílust gyakorolnék, akkor elvesznék, és akkor az egész életem is, amit sokatokkal együtt a bíróságnak és ítélkezésnek szenteltem, értelmetlenné válna" - fogalmazott a főbírójelölt.