Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a kecskeméti ügyészség Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője ellen. A politikus a vád szerint egy általa jegyzett kiskunmajsai roma szervezet egy pályázaton nyert 13 milliós összegből hamis számlákkal elvett 7,2 millió forintot. A vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.
Vágólapra másolva!

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt vádat emelt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ellen a Kecskeméti Városi Ügyészség. A Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - melynek szintén elnöke Kolompár Orbán - a vád szerint valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból lehívott 7,2 millió forintot - mondta a megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc.

A vádirat szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet 2005-ben pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz és 13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből több alkalommal vett el pénzt, összesen 7,2 millió forintot. A pályázat célja a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítása volt.

A vádirat szerint büntetett előéletű Kolompár Orbán elsőrendű vádlott mellett még három embert vádol az ügyészség. Közülük ketten Kolompár rokonai.

Az egyik vádlott, egy kiskunmajsai gazdasági társaság ügyvezetője a vádirat szerint hamis számlákat állított ki és igazolt, míg a másik vádlott bevezette a számlákat az érdekképviseleti szervezet könyvelésébe annak ellenére, hogy tudta, azok mögött nincs valós gazdasági teljesítés. A harmadik vádlottat magánokirat-hamisítással vádolják.

A nyomozás során fény derült egy újabb bűncselekményre is, amelyben szintén érintett a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet. Abban az ügyben folyik a nyomozás, de lényegesen nagyobb a kárérték, és több szervezet is érintett - közölte a megyei főügyész-helyettes.

Kolompár Orbán az ügyről annyit mondott: a vádemelésről hivatalosan még nem értesült. Ha megkapja az erről szóló levelet, konzultál az ügyvédjével, de a bírósági tárgyalások végéig nem akar nyilatkozni - tette hozzá.