Orbán a legnépszerűbb politikus a Szonda Ipsos szerint

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus a Szonda Ipsos legújabb közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz elnökét Szili Katalin házelnök és Sólyom László köztárasági elnök követi csupán tizedpontnyi különbséggel, de egyikük sem élvez 50 százalék feletti népszerűséget - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor vezeti a politikusok népszerűségi listáját a Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint. A hétfői Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a Fidesz elnöke Sólyom László köztársasági elnökkel és Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével holtversenyben áll a rangsor első helyén, a 100 pontos skálán 45 pontos támogatással. (A köztük lévő sorrendet a tizedpontos eredmények alapján állította fel a közvélemény-kutató.)

A lap megjegyzi, hogy bár Orbánnak pontok szerint volt már ennél jobb megítélése is, a többi politikushoz képet ilyen előkelő helyen meg sosem szerepelt. A felmérés szerint Orbán Viktor népszerűségét az okozza, hogy a Fidesz-szavazók rendkívül pozitívan viszonyulnak hozzá. A 2,5 milliós Fidesz-szavazótábor átlag 78 pontot ad neki, míg a szocialista szavazóktól csak 19 pontot kap.

A felmérés szerint ma Magyarországon egyetlen olyan politikus sincs, akivel mindkét politikai oldal szavazói szimpatizálnának, azaz akinek 50-nél több pontot adnának: ezért van minden politikus népszerűsége 50 pont alatt. A Szonda Ipsos szerint Szili Katalin házelnök az ellenzéki körökben legkevésbé elutasított kormányzati személyiség, őt az ellenzéki szavazók is 35 pontra értékelik. Sólyom László értékelése éppen fordított: őt magas ellenzéki támogatás mellett a kormánypárti szavazók értékelik még relatíve elfogadottnak 36 ponttal.

A parlamenti pártelnökök népszerűsége Orbán Viktor után sorrendben: Dávis Ibolya (MDF) - 37 pont, Fodor Gábor (SZDSZ) - 34 pont, Semjén Zsolt (KDNP) - 33 pont, Gyurcsány Ferenc (MSZP) - 30 pont. A két legismertebb politikus Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, egyaránt 88 százalékos ismertséggel.

Az adatokat a közvélemény-kutató november 20. és 26. között rögzítette, és 1500 fő megkérdezése alapján számolta.