Egy cégben összefutnak az ingatlanügy szálai

Vágólapra másolva!
Többek között különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítanak egy újabb SZDSZ-es erzsébetvárosi képviselőt a VII. kerületben kirobbant ingatlanbotránnyal kapcsolatban - közölte kedden a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség szerint az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, Kardos Péter maga alapított egy olyan céget, amely áron alul szerzett meg önkormányzati lakóházat, ő azonban tagadja bűnösségét. Kardos és az ügy több másik gyanúsítottja között kapcsolódási pontot jelent egy ingatlanos cég.
Vágólapra másolva!

Kedden megerősítette a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az erzsébetvárosi ingatlanügyben. A gyanúsított egy SZDSZ-es önkormányzati képviselő, a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, Kardos Péter. A politikust különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt vették őrizetbe és hallgatták ki gyanúsítottként hétfőn. A férfi tagadja bűnösségét.

Az ügyészég szerint Kardos 2002 óta állt kapcsolatban azzal a korábban ugyancsak meggyanúsított vállalkozóval, aki több önkormányzati lakóházat akart érték alatt megvásárolni, majd jelentős haszonnal továbbértékesíteni. A bizottsági elnök a vállalkozóval közös céget alapított, amelynek először ő volt az ügyvezetője, majd hogy ne derüljön ki az összeférhetetlenség, a barátnőjét tette meg névleges tulajdonosnak és ügyvezetőnek - áll az ügyészség közleményében.

A vádhatóság szerint a cég a gazdasági bizottság - ugyancsak korábban meggyanúsított és őrizetbe vett - elnökével, Gál Györggyel előre egyeztetett, piaci ár alatti vételi ajánlatot nyújtott be a VII. kerület Rózsa utca 18/A. szám alatti lakóházra. Miután azonban mégis kiderült, hogy a pénzügyi bizottság tagja érdekelt a cégben, gyorsan új céget alapítottak, amelybe barátnőiket helyezték el strómanként, majd újabb vételi ajánlatot tettek - olvasható az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség szerint az önkormányzattól végül 42,5 millió forintért vették meg az épületet, amelyért a már érdeklődő külföldi befektető - a vételáron felül - 95 millió forintot ajánlott. A lakóházat még idén elbontották.

Céges kapcsolatok

A Kardossal az ügyészség szerint összefüggésbe hozható Rózsa utca 18/a alatti házra a Rózsakert Ház Építő Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. kötött adásvételi előszerződést. Az előszerződést 2007. december 31-ig hosszabbította meg a kerületi képviselő-testület. Az épületet még korábban, 2003-ban jelölték ki elidegenítésre, egy képviselő-testületi döntés szerint pályázat kiírása nélkül. A ház adásvételében minden jogkört a polgármesterre és gazdasági bizottságra ruháztak: a szerződéseket a polgármester, Hunvald György írhatta alá, az eladást pedig a bizottság bonyolíthatta le. Az épületet megszerző Rózsakert Ház Kft-ben ma már jelentős befolyással rendelkezik egy Sechelles-szigeteki cég.

A cégadatok szerint a 2004-ben alapított Rózsakert Ház Kft-ben nem szerepel Kardos Péter neve, több kapcsolódási pontot is találtunk viszont közte és a cég között.

Ezek egyike az erzsébetvárosi ingatlanügyben elsőként letartóztatott Nagy György vállalkozó, aki korábban a Rózsakert Ház Kft vezető tisztségviselője volt (hasonlóan az ügy egy másik gyanúsítottjához, Szijjártó Piroskához). Nagy Györgynek közös cége van Kardos Péterrel: a 2002-ben alakult Tisza Wellness Kft.

A Rózsakert Ház Kft.-ben vezető tisztségviselő volt Sifter Istvánné is, aki Kardossal 2002-ben közösen próbált ingatlanos céget alapítani. Ez lett volna a Belvárosi Amerikai-Magyar Építő Kft., a bejegyzést azonban a cégbíróság elutasította, így nem jött létre.

Kardos Péter emellett az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. felügyelőbizottsági tagja volt 2002-2007 között. Az önkormányzati cég tíz százalékos tulajdonosa Nagy György cége volt. Az önkormányzati ingatlanvagyont kezelő Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt-ben pedig 1996-1999 között igazgatósági tag volt Kardos Péter.

Kilenc gyanúsított

Az ügyészség eddig 9 önkormányzati lakóház értékesítését találta gyanúsnak, amellyel szerinte összesen 800 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg az érintettek. A főügyészség eddig 9 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, közülük hatan - a strómanok és az ügyben érintett vállalkozó, Nagy György - szabadlábon védekeznek. Az ügyben korábban előzetes letartóztatásba helyezték Gál Györgyöt, és az ingatlanokat valós értékük alatt értékelő értékbecslőt.