OVB: Nem lehet népszavazás a Trianon-emléknapról

Vágólapra másolva!
Nem lehet népszavazást tartani arról, hogy június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánítsák - így döntött kedden az Országos Választási Bizottság. A bizottság azzal utasította el a kezdeményezést, hogy a kérdés nemzetközi szerződéseket érintene.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén ismét elutasította azt a magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezést, amely arról szólt, hogy június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánítsák. Az OVB tavaly augusztusban egyszer már megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, de az Alkotmánybíróság tavasszal megsemmisítette a bizottság előző határozatát, és új eljárásra kötelezte az OVB-t.

Az OVB most három támogató és hat elutasító szavazattal tagadta meg a hitelesítést. Az íven szereplő kérdés ez lett volna: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés törvényt alkosson június 4-e, a trianoni békeszerződés évfordulója Trianon-emléknappá nyilvánítása céljából?" A bizottság azzal indokolta az elutasítást, hogy szerinte a kérdés nemzetközi szerződéseket érint, így tiltott tárgykörbe tartozik.

A testület az előző, szintén elutasító határozatát arra hivatkozva hozta, hogy a kérdésben az eredményes népszavazás olyan törvényalkotási kötelezettséget adna az Országgyűlés számára, amely az Alkotmányban rögzített állami kötelezettségvállalás relativizálását jelentené, és a törvényi szintű szabályozás burkolt alkotmánymódosítást eredményezne.