Segítséget ígért Zuschlagnak Lamperth munkatársa

Vágólapra másolva!
Lejátszottak a bíróságon egy 2007-es felvételt, amelyen az hallható, hogy a csalással vádolt Zuschlag János egy Lusztig Péter nevű férfivel beszél, aki Lamperth Mónika kabinetirodáján is dolgozott. Zuschlag a rendőrség és az ügyészség keménységére panaszkodik, mire Lusztig azt mondta, hogy fel fogja hívni a megyei főkapitányt. A keddi tárgyaláson több vádlottat is meghallgattak, egyikük el is sírta magát a bíró előtt.
Vágólapra másolva!

Kedden tartották a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper idei utolsó előtti tárgyalását a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A bíró lejátszott egy felvételt, amelyen egy 2007 elején lehallgatott telefonbeszélgetés hallható, amely Zuschlag János és Lusztig Péter, Lamperth Mónika belügyminiszter kabinetirodájának egykori munkatársa között zajlott.

Zuschlag ezen arra panaszkodott, hogy elég "keményre sikeredett a rendőrség-ügyészség akciója", amikor bizonyítékokat kerestek a kiskunhalasi pártirodán. A rövid, alig több mint másfél perces beszélgetés közben Lusztig nem sokat beszélt, a végén azonban megjegyezte: "Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

Lusztig Péter a Lamperth Mónika belügyminiszter (később önkormányzati miniszter) kabinetirodájának munkatársa volt, az azonban nem egyértelmű, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetés idején is ott dolgozott-e. Lusztig a rendszerváltás előtt rendőrként, illetve hírszerzőként dolgozott - erről a munkájáról maga beszélt egy 1997 szeptemberi sajtótájékoztatóján -, majd 1994 és 1998 között az MSZP országgyűlési képviselője volt. Lusztig jelenleg egy pécsi ügyvédi iroda munkatársa, ahol az [origo]-val kedden közölték, hogy nem elérhető, de nem is nyilatkozik az ügyben.

Lusztig és Zuschlag beszélgetése

Az [origo] még november végén megkereste Lamperth kabinetirodájának egykori vezetőjét, Szandtner Ivánt, aki közölte, hogy nem nyilatkozik egykori munkatársairól. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy "magam és munkatársaim mindig szigorúan a törvények betartásával végeztük és végezzük munkánkat".

Zuschlag lehallgatott telefonbeszélgetése 2007 januárjában

Vádlottakat hallgattak meg

A keddi tárgyaláson a Lusztig-felvétel eljátszása mellett vádlottakat hallgattak meg, és felolvasták nyilatkozataikat. Elsőként Földes Gábor tizennegyedrendű vádlott - aki a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni - korábbi vallomását olvasták fel, amelyben jórészt MSZP-s kampánypénzekről esett szó. E szerint még a 2006-os választások előtt kereste meg őt Szilágyi Gabriella tizenhatodrendű vádlott MSZP-kampánytámogatás kapcsán. A vallomása szerint Szilágyi közölte, hogy gondjuk van az aktivisták kifizetésével, ezért számlaszerzésre kérte őt. Földes 4-5 számlát állított ki végül 1,2 millió forint értékben, de a hamis számlákért nem kapott pénzt - szerepelt a vallomásban.

Szilágyi - akiről vallomása szerint később derült ki Földes számára, hogy a zuglói önkormányzatnál dolgozik - ezt követően mondta el neki, hogy Baráth Etele és Csiha Judit kampányához lettek felhasználva a számlák. Az ügy során májusban derült ki, hogy Baráth Etele volt tárca nélküli miniszter és Csiha Judit MSZP-s képviselő 2006-os kampányához fél-fél millió forintot használtak fel, amelyet a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt Zuschlag Jánoshoz köthető ifjúsági szervezetektől kaptak. Mindkét politikus úgy reagált, hogy nem tudtak a pénz eredetéről.

A minisztériumban írták a pályázatot

Délelőtt Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a per, aki a Zuglói Vagyonkezelőnél dolgozik divízióvezetőként, és egyben képviselő is. Abban elismerte bűnösségét, hogy a pályázati pénzeket nem arra használták fel, amire pályáztak. Vallomásában elmondta, hogy Lados István másodrendű vádlott segített neki a pályázat megírásában, amit Kemecsei oktatási minisztériumi irodájában készítettek 2006 februárjának környékén.

Kemecsei vallomása

Kemecsei azt mondta, hogy a pályázatot alátámasztó fiktív számlákat ő szerezte be Földestől, ezeket odaadta a Zuschlag titkáraként dolgozó Ladosnak. Kemecsei egyben védte volt élettársát, Szilágyit, és közölte, hogy megbánta tettét, ezért egymillió forintot átutalt a Táncsics Alapítványnak, de ezt visszakapta, mivel nem személyesen vele volt jogviszonyban az alapítvány, hanem a pályázó egyesületekkel. A Táncsics Alapítvány az MSZP pártalapítványa.

"Szerény képességekkel rendelkezik"

Magától ennyit mondott Kemecsei, majd kérdésre válaszolva felsorolta, hogy az ügy szereplőit honnan ismeri. Ladossal az Államigazgatási Főiskolára járt együtt, Szilágyival 2008 elejéig élt együtt, Zuschlaggal pedig még 2002-ben ismerkedett meg a Balatonon. Elmondta, hogy Őri András negyedrendű vádlottal köszönő viszonyban van, és ismeri Marsovszky Balázs hatodrendű vádlottat is, a többieket viszont nem.

Földes korábbi vallomása

A bíró ezt követően szembesítette Kemecseit azzal, hogy Földes nem is emlékszik rá, ami Kemecsei szerint érthetetlen, hiszen szerinte legalább ötször találkoztak. Utóbbi úgy kommentálta Földes állítását, hogy vádlott-társa elég szerény képességekkel rendelkezik.

Lados tagad, Szilágyi sír

Ekkor szót kért Lados István a bírótól, majd tagadta a vele kapcsolatos állításokat. Közölte, nem tudott arról, hogy a pályázat megírása nem legális felhasználás miatt kell, és tagadta, hogy átvett, majd továbbadott Kemecseinek 500 ezer forintot. Lados szerint Zuschlag közölte vele, hogy a második 500 ezer forint eljutott Zuglóba, tehát Zuschlag tudott Kemecsei pályázatáról. Mivel sok volt az ellentmondás, a bíró eredménytelennek minősítette a szembesítést.

A déli szünet után Szilágyi Gabriella kihallgatásával folytatódott a tárgyalás. A tizenhatodrendű vádlott nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, szerinte nem követte el azt, amivel vádolják, az ügyhöz semmi köze nincs. Igaz, arról tudott, hogy Kemecsei együtt pályázott Ladossal, de erről szerinte az élettársától hallott. Földest Kemecsei révén ismerte meg, aki jogi segítséget kért, és később udvarolt is neki. Állítása szerint az MSZP kampányához mindössze annyi köze van, hogy szavazatszámlálóként részt vett benne.

Szilágyi Gabriella a bíróság előtt

Szilágyit először december 19-én hallgatták ki az ügy gyanúsítottjaként, azóta - ahogy fogalmazott - annyi szerencsétlenség érte, ami egy elefántot is leterítene. Ezt követően sorolta, hogy ügyvédként áll a bíróság előtt mint gyanúsított, felmondták a szerződését a munkahelyén, így a megélhetése bizonytalanná vált, és a magánélete is összeomlott. Szakított Kemecseivel, és ottmaradt egyedül egy házban 18 milliós lakáshitellel, amit 30 évig kell fizetnie, majd elsírta magát. A bíró újabb szünetet rendelt el, ezt követően Szilágyi annyit tett hozzá a korábbiakhoz, hogy Földes valószínűleg azért vallotta, hogy ő járt el a számlák ügyében, mert visszautasította a közeledését.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.