Jövő csütörtökön sztrájkolnának a BKV-sok

Vágólapra másolva!
Félnapos munkabeszüntetést tartanak jövő csütörtökön a BKV-szakszervezetek, ha december 15-ig nem sikerül megállapodniuk a céggel követeléseikről. Többek között a BKV finanszírozásának rendezését követelik. A sztrájkbizottság szóvivője szerint a cégnek 30 milliárd forint azonnali gyorssegélyre van szüksége.
Vágólapra másolva!

Jövő hét csütörtökön tartanák félnapos munkabeszüntetésüket a BKV sztrájkot jelentő szakszervezetei, ha addig, pontosabban december 15-ig nem sikerül megegyezni a cég vezetőségével. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön azt mondta: ugyan érkeztek biztató hírek arról, hogy a BKV vezetőségének sikerül forrásokat találnia a jelentős hiánnyal küzdő cég finanszírozására, de ha december 15-ig nem szolgálnak konkrétumokkal, akkor megtartják a sztrájkot. A szóvivő szerint 30 milliárd forint azonnali gyorssegélyre van szüksége a cégnek, hogy az idei és a következő évi tervezett hiányt pótolni tudják, és ne kerüljön veszélybe működése.

A BKV-t ugyanakkor az anyagi csődnél hamarabb is elérheti a műszaki csőd: járműparkja nagyon elöregedett; a naponta forgalomba kerülő 1200 buszból átlagosan 300 meghibásodik, közülük harmincat nem is lehet a helyszínen megjavítani - mondta Nemes, aki szerint a 2007-es adatokkal összehasonlítva idén 40 százalékkal több járatkimaradást regisztráltak.

A szakszervezetek öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését. A követelések között szerepel, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a működéshez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot a működés finanszírozásához.