Estére apadni kezdett a sor Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Több légitársaság is azt kéri utasaitól, hogy indulás előtt 3 órával érkezzenek a ferihegyi repülőtérre, mert a szakszervezetek sztrájkja miatt lehet fennakadás a beszállításnál. A 139 érkező járatból 17-et, a 125 induló járatból összesen 15-öt kellett törölni a sztrájk miatt. A forgalom így is nagyon lelassult késő délutánra, de este nyolc után apadni kezdett a sor. Pénteken a csütörtökihez hasonló szintű üzemelésre lehet számítani, a Malév 6 pénteki járatát törölte.
Vágólapra másolva!

Egy órán belül elfogyhat a ferihegyi repülőtér 2B Termináljában felhalmozódott hatalmas sor - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője csütörtök este 8 óra 15 perckor. A repülőtéren két, olykor három biztonsági kapun folyik a beléptetés, így bár nehézkesen, de apad a délután feltorlódott sor - tette hozzá a szóvivő. Szollár szerint a BA munkatársai ásványvizet és csokoládét osztottak a várakozó utasoknak.

Számítani lehet néhány járat késésére, törlésekről azonban egyenlőre nem érkezett információ a BA szóvivőjéhez. A ferihegyi repülőtér 2B termináljának utastájékoztató-tábláján negyed kilenckor megjelent az induló járatok listája - jelentette az MTI helyszíni tudósítója. Elsőként az easyJet londoni járata indult, 40 perc késéssel.

A 139 érkező járatból 17-et, 125 induló járatból összesen 15-öt kellett törölni a sztrájk miatt - áll a BA csütörtök esti közleményében, amely szerint arra számítanak, hogy pénteken is a csütörtökihez hasonló szolgáltatási színvonalon, folyamatosan üzemelni fog a reptér. A Malév csütörtök késő esti közleménye szerint 6 pénteki járatukat törlik. Reggel 6:20 és délután 17:50 között nem száll majd fel a varsói, a bukaresti, a párizsi, a prágai, a zágrábi és a ljubljanai gép. Az utasok további információt a Malév Call Center-től, a 06-40-212121-es számon kaphatnak, illetve a légitársaság www.malev.hu honlapján olvashatnak.

Szollár szerint csütörtökön a repülőtér 10 ezer utast szolgált ki a 2B terminálon, és a repteret folyamatosan ellenőrző hatóságok semmi kivetnivalót nem találtak a működésben.

Késő délutánra nagyon lelassult a forgalom a ferihegyi repülőtéren, hosszú sorok alakultak ki, a járatok késve ugyan, de indultak, a Maléven kívül más légitársaság eddig nem törölte járatát - közölte akkor Szollár. Hozzátette: az 5 órára érkezett műszak beállásával sem gyorsult a reülőtér forgalma, a 2B terminálon akkor csak egy utasbiztonsági kapu üzemelt.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója reggel arról számolt be, hogy csökkentek a sorok a repülőtéren, nyugalom van. Vannak, akik a reptéren aludtak. Az utasok a 2B terminálról indulnak, ugyanis egyedül itt működött a biztonsági ellenőrzés. A légitársaságok MTI-nek eljuttatott közleményeikben arra kérték az utasokat, hogy az indulás előtt legalább 3 órával érkezzenek ki a repülőtérre.

A Wizz Air minden járatát a 2B terminálról indította csütörtökön, a British Airways reggeli londoni járata pontosan indult. A Malév a már szerdán este bejelentett 13 törölt járat kivételével valamennyi gépét indította csütörtökön. A törölt járatok a reggel 06.20 és délután 15.05 óra közötti időszakra estek, a Malév valamennyi ezt követő délutáni és esti járatát indította tervezte. Csütörtökön törölték a genfi, a varsói, a stuttgarti, a frankfurti, a ljubljanai, a zágrábi, a tel-avivi, a helsinki, az odesszai, a szkopjei, a szarajevói, a temesvári és egy másik amszterdami járatot. A BA szóvivője azt javasolja az utazóknak, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek, mi a helyzet gépükkel.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a sztrájk ideje alatt kiemelt figyelmet fordít a ferihegyi repülőtér biztonságának ellenőrzésére, a helyszínen dolgozó szakemberek nem tapasztaltak a napokban a biztonságot veszélyeztető körülményt - mondta Vágó József, az NKH légügyi igazgatója csütörtökön az MTI kérdésére. Vágó József közölte, hogy a légügyi hatóság szerda hajnal óta nem tapasztalt vizsgálatra szoruló esetet.

A határozatlan idejű munkabeszüntetést szerdától hirdette meg a BA két szakszervezete, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), miután eredménytelenül zárultak a munkáltatóval a kollektív szerződésről hónapok óta folyó egyeztetések. Szerdán, a sztrájk első napján 50 járatot kellett törölni a munkavállalók sztrájkja miatt a menetrend szerint közlekedő 250-ből. Az RTL Klub híradójának nyilatkozó Szollár szerint a munkabeszüntetés az összes - szerdán 16 500 főnyi - utast érintette, sokan rekedtek külföldön.

A szakszervezetek azt követelik, hogy a tulajdonos függessze fel a BA átalakítását, állítsa le a kiszervezéseket, tartsa meg a létszámot, adjon pénzbeli juttatást a dolgozóknak, és kössenek új kollektív szerződést. Azt mondják, hogy ha tárgyalnak velük, abbahagyják a sztrájkot. A BA azonban közölte, addig nem tárgyalnak velük, amíg sztrájkolnak.

A két szakszervezet levélben fordult a Budapest Airport (BA) német tulajdonosához. Arra kérik a német Hochtief csoport igazgatótanácsának elnökét, Herbert Lütkestratköttert, hogy utasítsa a magyarországi menedzsmentet az európai munkajogi standardok követésére és a valódi párbeszédre. Levelükben a szakszervezetek azt állítják, hogy az elmúlt években a BA számos, a dolgozókat rendkívül érzékenyen érintő megszorítást, egyúttal a szolgáltatási színvonalat rontó át- és kiszervezést hajtott végre. A levél szerint állandó elvárás a túlmunkavégzés, ami után több évi pótlékkal tartozik a cég a munkavállalóknak.

A BA közleménye szerint azonban a munkabeszüntetésnek nincs általános támogatottsága: több dolgozó önkéntes aláírásgyűjtésbe kezdett a sztrájk ellen. Eddig közel százan írták alá a nyilatkozatot, melyben kijelentik, hogy a munkabeszüntetés veszélyezteti a Budapest Airport és ferihegyi repülőtér többi vállalatának munkahelyeit- olvasható a közleményben.