A klímavitában Orbán beáll a kormány mögé

Vágólapra másolva!
A Fidesz EP-képviselői az EU klímacsomagjáról szóló szavazáson készek felsorakozni a magyar kormány álláspontja mellé - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A francia elnökség a csütörtök-pénteki csúcson szeretné elfogadtatni az unió klímacsomagját. Eddig a kelet-európai államok ellenkezése miatt nem sikerült egységes álláspontot kialakítani.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament fideszes képviselői az EU klímacsomagjáról a jövő héten tartandó szavazáson felsorakozhatnak a magyar kormányálláspont mellé - közölte csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke az európai néppárti vezetők találkozóján vett részt, közvetlenül a csütörtök kezdődött EU-csúcs előtt. Orbán közölte, hogy a fideszes EP-képviselők nemmel szavazhatnak, ha a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy Budapest számára nem fogadható el a Brüsszelben kidolgozott alku.

A francia elnökség a csütörtök-pénteki csúcson szeretné elfogadtatni az unió klímacsomagját. A EU jelenlegi koncepciójának lényege, hogy 2020-ig globálisan 30 százalékkal kellene visszafogni a széndioxid-kibocsátást. Ha nem sikerül elfogadni egy erről szóló nemzetközi egyezményt, akkor az unió egyoldalúan 20 százalékos csökkentést vállal.

Az Európai Bizottság azt szerette volna, hogy a 2005 legyen a bázisév, vagyis a tagoknak ehhez képest kelljen visszafogniuk a füstölést. Több kelet-európai ország - élén a lengyelekkel és a magyarokkal - azt szeretné, hogy ne 2005, hanem 1990 legyen a viszonyítási pont. Ez egyértelműen kedvezne a szovjet befolyás idején komoly nagyiparral rendelkező kelet-európai államoknak, mivel ekkor még jelentős volt a kibocsátásuk, így ehhez képest könnyebb visszafogni a szén-dioxid-szennyezést.

Orbán szerint az EU klímaügyben a magyar gazdaságra nézve rendkívül kedvezőtlen döntés meghozatalára készül. Olyan ipari kapacitások bezárása kerülhet szóba, amelyek óriási tőkeértékűek - mondta, és példaként cementberuházásokat hozott fel. Orbán szerint, ha az unió elfogadja ezeket a normákat, akkor a magyar építőanyag-gyártás egy része valószínűleg átmegy Ukrajnába.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy a lengyelek is hasonló cipőben járnak, akikkel össze kell fogni és olyan kompromisszum elérésére kell törekedni, amire Magyarország egymaga nem lenne képes. Orbán elmondta: arra kérte Szájer Józsefet, az európai parlamenti magyar néppárti delegáció vezetőjét, hogy még a parlamenti szavazás előtt konzultáljon a magyar kormánnyal.

A Brüsszelben tartózkodó kormányszóvivő, Daróczi Dávid csütörtökön azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömmel vette Orbán nyilatkozatát. Hozzátette: az Európai Tanács csúcsértekezlete után a miniszterelnök konzultációt fog kezdeményezni a magyar európai parlamenti képviselőkkel.

Magyarország ellenállása a legkövetkezetesebb az EU brüsszeli csúcstalálkozóján a klímacsomag ügyében - jelentette ki csütörtök este a kormányszóvivő. Daróczi arról is beszélt, hogy a nagy EU-tagországok a csomag elfogadtatása érdekében erős nyomást fejtenek ki az "újonnan csatlakozott" tagállamokra, és eddig a magyar aggályokat osztó balti államokat a "nagyoknak" sikerült rávenniük álláspontjuk oldására, miután a baltiak engedményeket kaptak a nukleáris energetika terén.

A magyar tárgyalóküldöttség megbeszélést folytatott a bolgárokkal, és utána még további kétoldalú találkozókat is terveznek késő este - közölte a magyar kormányszóvivő.

Brüsszelben uniós diplomaták az állam- és kormányfők találkozójának első munkaülése után úgy nyilatkoztak: elérhető közelségbe került a megállapodás, és várhatóan pénteken meg is születik. A tagállamok álláspontjai közeledésének hírét este megerősítette Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is, aki a találkozó előtt még a vétót sem tartotta
kizártnak országa részéről, ha nemzeti érdekeit túlságosan sértő lenne a kompromisszumtervezet. Alexandr Vondra cseh kormányfőhelyettes ugyancsak azt mondta, hogy esély van egy olyan kiegyensúlyozott megoldásra, "amelynek nincsenek sem igazi vesztesei, sem igazi nyertesei".

Az EU francia elnöksége csütörtökön külön megbeszéléseket folytatott azokkal a tagállamokkal, amelyeknek a legsúlyosabb problémáik vannak a javaslattal. Brüsszeli források szerint így Nicolas Sarkozy francia elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Berlusconival is találkozott. A tárgyalások csütörtök éjfél után is tartottak még a francia elnökség és a magyar küldöttség között. A magyar küldöttség nem közölte, hogy a zárt ajtók mögött folyó tárgyaláson meddig jutottak előre.