Országossá duzzadt a vasutasok sztrájkja

Vágólapra másolva!
Este 6 órától az egész ország területére kiterjesztette a határozatlan idejű vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A szombat éjfélkor kezdődött, vasárnap napközben az ország keleti részét érintő sztrájk miatt vasárnap este hat után már az egész ország területén akadozik a vonatközlekedés. A VDSZSZ azt állította, napközben megbénult a vasúti közlekedés Kelet-Magyarországon, a MÁV szerint viszont a vonatok 88 százaléka közlekedett.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vasárnap 18 órától az egész ország területére kiterjeszti a határozatlan idejű vasutassztrájkot - jelentette be vasárnap Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke. A VDSSZ egyelőre Kelet-Magyarországra korlátozódó sztrájkja szombat éjfélkor kezdődött.

Gaskó szerint konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében. A szakszervezet közölte: olyan nyomásgyakorlást kívánnak elérni, amely kimozdítja a MÁV-ot eddigi merev álláspontjából, és megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások.

Fennakadások országszerte

A MÁV vasárnap késő esti tájékoztatója szerint az országos sztrájk miatt a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A társaság szerint, ahol a biztonsági feltételek adottak, ott közlekedtetik a vonatokat.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke szerint Budapesten a Déli pályaudvaron a forgalomirányító és a tolatási műveletekben dolgozók nem dolgoznak, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarig járnak. A Keleti nem indít és nem fogad vonatokat a kocsivizsgálók sztrájkja miatt, Kőbánya felsőn is sztrájkolnak a forgalomirányítók, ezért ott sincs vonatközlekedés. Rákoshegyen is akadoznak a vonatok, Esztergom felé viszont közlekednek.

Székesfehérvár, Pusztaszabolcson nem sztrájkolnak, Veresegyház térségében sztrájkolnak. Apcnál és Dunaújvárosnál sztrájkolnak, a Budapest-Vác vonalon egy-egy vonat jár csak. Siófokon a forgalmiak sztrájkolnak, Pécsen a jegyvizsgálók miatt nincs közlekedés, Kaposvár nem fogad és nem indít vonatokat. Szombathelyen ugyanez a helyzet, Celldömölkön négy ember sztrájkol, oda sem érkezhetnek vonatok, Zalegerszegen pedig a jegyvizsgálók sztrájkja miatt nincs vonatközlekedés.

Szegeden sztrájkolnak a forgalomirányítók, viszont Szolnokon és Cegléden most nincs sztrájk. Debrecen térségében, Nyíregyháza, Mátészalka, Püspökladány forgalmát bénítja munkabeszüntetés. Miskolc egész területén sztrájkolnak a kocsivizsgálók, itt csak Bz-motorvonatok járnak, a miskolci pályaudvar azonban már fogad és indít vonatokat. A Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon szünetel a közlekedés, Sátoraljaújhelynél közlekedik vonat. A jelenlegi helyzet csak a hétfő reggeli műszakváltást követően változik majd.

A GYSEV nem sztrákol, ám, a Sopron-Győr, a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vasútvonalakon közlekedő vonatok menetrendjében változás lesz - közölte a társaság szóvivője.

A MÁV szerint a szakszervezeté a felelősség

A MÁV minden felelősséget a szakszervezetre hárított a kialakult bizonytalan helyzettel és a kiszámíthatatlan menetrenddel kapcsolatban.

A társaság szerint a VDSzSz Szolidaritás a munkabeszüntetéssel több ezer utast hoz lehetetlen helyzetbe, ráadásul értelmetlenül. A MÁV szerint ugyanis a szakszervezet a munkabeszüntetéssel nem fog változást elérni: az eddigi hatvan tárgyaláson a MÁV vezetése markánsan képviselte kialakított véleményét, és ez nem fog megváltozni. "Továbbra sincs alku!" - írja a társaság szóvivője.

Pénzt akarnak

A VDSZSZ fő követelése, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből - ez összesen mintegy 8 milliárd forintot tenne ki -, valamint 10 százalékos alapbéremelést a kiszervezett (például a MÁV Startnál vagy a MÁV Gépészetnél foglalkoztatott) dolgozóknak. A szakszervezet kéri azt is, hogy a MÁV vonja vissza az új menetrendet, mert az az érdekképviselet szerint sem az utasoknak, sem a dolgozóknak nem felel meg.

"A MÁV álláspontja nem változott, nincs jogi alapja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) követeléseinek, ezek irreálisak" - mondta minderről Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója vasárnap Budapesten. A MÁV Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a MÁV Cargót a privatizációs törvény szabályai alapján értékesítették, amely szerint csak a privatizált társaság munkavállalói részesülhetnek részvényjuttatásban.

Heinczinger István elmondta, hogy a MÁV Cargo 3.200 dolgozója 5 százalékos részvénycsomagot kap a privatizációt követően. A kiszervezett leányvállalatok dolgozóinak követelt 10 százalékos pótlékot nem tudják teljesíteni, mert ez 6 milliárd forint többlet kiadást jelent, amelyet a költségvetésből kellene finanszírozni. A MÁV Zrt. vezérigazgatója kijelentette: a kiszervezési pótlék fizetésére nincs kötelezettsége a munkáltatónak.