Egyelőre nem lehetnek élettársak a melegek

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amely január 1-től lehetővé tette volna az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. A testület azt kifogásolta, hogy az új szabályozás megkettőzte volna a házasság intézményét. Az Alkotmánybíróság azonban hangsúlyozta, nem alkotmányellenes az azonos neműek élettársi kapcsolatának biztosítása.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kihirdetett határozatában. Így a törvény nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

Az Ab szerint az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat pedig a házasság megkettőzésének tekinthető, ezért a testület megsemmisítette a törvényt. Az Ab határozatában hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

Az Ab szerint a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között vannak különbségek - például mások a létesítés és a megszüntetés szabályai, illetve az élettársi kapcsolat során nem lehetséges az örökbefogadás - a testület szerint azonban a különbségek egyike sem olyan, ami megalapozhatná a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság érdemi megkülönböztetését.

Az Alkotmánybíróság szerint a jogalkotónak kötelessége egyértelműen és világosan meghatározni az egyes jogintézmények rendeltetését, a hasonló jogintézményeket pedig egymástól elhatárolni. "A jogalkotó ennek a kötelezettségének jelen esetben nem tett eleget, nem differenciált megfelelően, és így nem különítette el felismerhető módon sem a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házasságtól, sem a különböző, illetőleg az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát egymástól" - olvasható a határozat indoklásában.

A határozathoz Balogh Elemér és Kiss László párhuzamos indoklást csatolt, Bragyova András pedig különvéleményt fűzött. Bragyova András nem értett egyet a határozat azon pontjával, amely megsemmisítette a törvényt. Az alkotmánybíró különvéleménye szerint jogilag különbözik a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolattól.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Ab által kifogásolt jogtechnikai problémát - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormány visszavonta az anyakönyvvezetéssel összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatát, mivel az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése után hétfőn délután. A rendkívüli házbizottsági ülést a KDNP kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az Ab döntése miatt nem lép hatályba a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így ennek a délutáni szavazásokra is kihatása van.

Az SZDSZ egyeztetést kezdeményez meleg civil szervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy mielőbb elkészüljön az új, a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény, amely biztosítja az azonos nemű párok jogegyenlőségét - közölte Fodor Gábor, a párt elnöke. Léderer András szabad demokrata ügyvivő szerint az Ab két olyan dolgot is kimondott, amelyet eddig soha. Ezek szerint az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata nem számít alkotmányellenesnek. Emellett - tette hozzá Léderer - azt is kimondták, hogy az alkotmány keretein belül az azonos neműek számára létre kell hozni egy, a házastársakéhoz hasonló olyan jogállást, amely biztosítja az egyenlő méltóságú személyként való kezelésüket.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lépett volna hatályba. A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretne élni. A bejegyzett élettársi kapcsolattal vagyonközösség alakul ki, viszont a törvény nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását.

A jogszabály miatt a KDNP fordult az Alkotmánybírósághoz. A párt azt kifogásolta, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. A házasság ugyanis hagyományosan férfi és nő életközössége, pedig az élettársi kapcsolat a házassággal gyakorlatilag egyenértékű - állította az ellenzéki párt.