Súlyosbították a vádat Weiszenberger ellen

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy által elkövetett vesztegetésre módosult a vád Weiszenberger László ellen, akit eddig befolyással üzérkedésért akartak felelősségre vonni. A bíróság szerint ugyanis a Zuschlag-ügyhöz kapcsolódó pályázatok intézésében a volt politikus hivatalos minőségben, kistérségi megbízottként járt el, ezért vádolhatják súlyosabb bűncselekménnyel. Weiszenberger a hétfői tárgyaláson azt állította, korábbi vallomását kitalálta.
Vágólapra másolva!

Módosította a vádiratot a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag-ügy mellékszálaként indított bűnügyben: Weiszenberger Lászlót hivatalos személy által, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetéssel vádolják. Az ügy tárgyalása hétfőn kezdődött Kecskeméten, a megyei bíróságon.

Weiszenbergert eredeileg korábban hivatali befolyással üzérkedéssel vádolták, azonban az ügyészség október végén indítványozta, hogy minősüljön hivatalos személynek - és így súlyosabb bűncselekményért vonják felelősségre -, mivel a bűncselekmény elkövetésekor kistérségi megbízott volt. A Miniszterelnöki Hivataltól bekért iratok alátámasztották, hogy Weiszenberger munkaszerződése gyakorlatilag főfoglalkozású jogviszonyként jelölte meg a tevékenységét.

A vádirat szerint Weiszenberger együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésében. A pályázattal 2003-ban 17 millió forintot nyertek el. Folyósítása után Weiszenberger László felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle arra hivatkozva, hogy ezt a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell azt visszajuttatni a pályázatért cserébe. A Weiszenberger László és a két férfi között lezajlott megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén.

Kitalálta a korábbi vallomást

Weiszenberger László a hétfői tárgyalási napon írásos vallomást tett, és válaszolt a bíró kérdéseire, ám nem adott egyértelmű válaszokat. Elmondása szerint nem volt arról tudomása, hogy hivatalos személynek minősült a vád szerinti bűncselekmény elkövetésekor.

A volt politikus azt állította, hogy a korábbi vallomását kitalálta. "Én mesemondó versenyt nyertem. Ez tudom, viccesen hangzik" - mondta, mire a bíró azt válaszolta, hogy "egyáltalán nem hangzik viccesen." A tárgyalást végül elnapolták.

Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ügyészség elkülönítette a Weiszenberger elleni eljárást, mert így gyorsabban le tudta azt zárni. A szabadlábon lévő Weiszenberger László Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat MSZP-frakciójában. A botrány kirobbanása után azonnal lemondott mandátumáról.