Román bankkártyacsalók buktak le

Vágólapra másolva!
Több magyar városban vett fel pénzt hamis bankkártyákkal öt román állampolgár a rendőrség szerint. A gyanúsítottakat Zirc közelében fogták el szombat éjjel, miután két nap alatt 103-szor próbáltak pénzt felvenni az OTP automatáiból. Összesen öt európai országban jártak el hasonlóan, a csoport csak Magyarországon több tízmillió forintnyi kárt okozott. A rendőrség a tagokat őrizetbe vette, és indítványozta előzetes letartóztatásukat.
Vágólapra másolva!

Hamis bankkártyákkal vettek fel pénzt román állampolgárok, akiket készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés bűntette miatt vette őrizetbe őket a rendőrség - mondta Hebling Ernő alezredes, a veszprémi rendőrkapitányság vizsgálati osztályvezetője kedden.

Az alezredes szerint az OTP biztonsági szolgálata figyelt fel rá, hogy az utóbbi napokban megszaporodtak a gyanús próbálkozások a fővárosi és vidéki automatáknál: számos visszautasítást regisztráltak, hét kártyát pedig el is nyeltek az automaták. A bank szombat éjszaka arról értesítette a veszprémi rendőrkapitányságot, hogy egy zirci automatánál próbálkoznak olyan kártyákkal, amelyeket rendre visszautasított a gép.

A kártyák mellett mobiltelefonokat is találtak náluk

A kiérkező zirci rendőrök két francia rendszámú autóra lettek figyelmesek, melyeket üldözni kezdtek, és Veszprém előtt az onnan érkező társaikkal együtt feltartóztattak. Kiderült, hogy a kocsikban négy román állampolgár ült: két 35 éves férfi, egy 28 éves férfi, valamint egy 28 éves nő.

Hebling Ernő szerint az autókból több mint száz, Angliában kiállított üzemanyag-feltöltő kártya került elő, amelyeken nem volt aláírás. Több százezer forint értékű német, osztrák, francia és magyar mobiltelefont is találtak náluk.

A kártyák tulajdonképpen "nyers kártyák" voltak, amelyekre francia állampolgárok személyi adatait másolták, PIN kódjukat pedig kamerával vagy távcsővel lesték le - mondta Hebling Ernő. Hosszú listát találtak a beszámozott kártyákról és a melléjük írt kódokról, és több helyen látszott az is, hogy nem tudták pontosan lejegyezni a vélt kódot, ezért többféle számvariációt is leírtak.

Legalább 103-szor próbálkoztak

Az OTP ATM rendszerében december közepén két nap alatt 103-szor próbálkoztak pénzt felvenni, ami részben sikerült is, más bankok automatáiról egyelőre nincs ilyen információ. Egy francia bank már válaszolt a veszprémi rendőrség megkeresésre, és igazolta, hogy hamisított bankkártyákról van szó.

A gyanúsítottak - akik Budapesten, Tatán, Tatabányán, Győrben és Zircen vettek fel pénzt vagy próbálkoztak vele - csak Magyarországon több tízmillió forintnyi kárt okoztak, és korábban Franciaországban, Romániában, Németországban és Ausztriában is követtek el hasonló bűncselekményeket. Egy társuk egy budapesti automatánál korábban lebukott, a többiek akkor elmenekültek a szállodából, és nyugatra tartottak, de végül Zircnél őket is elkapták. Az ötödik gyanúsított Veszprémben van őrizetben. A gyanúsítás szerint a bűncselekményt a románok üzletszerűen és bűnszövetségben követték el. A rendőrség indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.