Az NNI előzetesbe helyezné a munkaügyi vezetőket

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyeznék az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökét és egyik főosztályvezetőjét. Az előzetest a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte, a munkaügyi felügyelőség két vezetőjét hétszeres hivatali visszaéléssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdeményezte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) két vezető tisztségviselőjének előzetes letartóztatását - közölte Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője. A két vezetőt hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A főfelügyelőség elnökét, P. Istvánt és az ellenőrzési főosztály vezetőjét, Cs. Zoltánt szerda reggel vették őrizetbe. A két gyanúsított állítólag munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek olyan hamis igazolásokat állított ki, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak, és állami támogatásokat igényelhettek.

November 5-én a szervezet közép-magyarországi dolgozói közül hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt már négy embert büntetőeljárás alá vontak, a nyomozás során beszerzett adatok alapján szerdán a két vezető köztisztviselőt őrizetbe vették.

A főfelügyelőség elnöke szerda délelőtt tartott volna sajtótájékoztatót a szervezet éves tevékenységéről, helyette azonban azt a felügyelet szóvivője tartotta. Gedeon András ennek indokaként azt mondta, hogy az "elnöknek hirtelen más elfoglaltsága adódott".

Az OMMF honlapján található életrajz szerint P. István elnök 1983-ban szerzett közgazdász diplomát, és ebben az évben lett tanácselnök Gödöllőn. 1992-ben került a Fővárosi Munkaügyi Központhoz, és azóta ezen a területen dolgozott, az OMMF élére 2005-ben került - derül ki az életrajzból.

Az elnöknél jóval fiatalabb Cs. Zoltán ellenőrzési főosztályvezető - szintén a honlapon található életrajz szerint - 2002-ben végzett a szegedi egyetem jogi karán, és szakvizsgáját épp idén tette le. 2002-ben munkaügyi felügyelőként kezdett dolgozni az OMMF Fővárosi Felügyelőségénél, és 2008-ban került az ellenőrzési főosztály élére.