Hétfőn megnyílik a budai alsó rakpart egy része

Vágólapra másolva!
Hétfőtől megint járható lesz a budai alsó rakpart a Petőfi híd és az Erzsébet híd között. Novemberben már átadták az Erzsébet híd és a Margit híd közti részt. A Margit hídtól északra eső szakasz várhatóan csak jövő év októberétől lesz újra járható.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől újra járható lesz a budai alsó rakpart a Lágymányosi hídtól egészen a Margit hídig, ekkor ugyanis visszaadják a forgalomnak a Petőfi híd és az Erzsébet híd közötti szakaszt. A rakpartot a budai főgyűjtőcsatorna kivitelezése miatt zárták le szakaszosan. Legutóbb november 5-én adtak vissza a forgalomnak egy szakaszt, akkor az Erzsébet híd és a Margit híd között nyitották meg az utat. A lezárások az Élő Duna projekt keretében zajló beruházás végéig, várhatóan 2009 őszéig tartanak.

A Petőfi híd és az Erzsébet híd között november végén lefektették a csöveket, hétfőre befejezik az aszfaltozást is, két héttel a januári határidő előtt - közölték az Élő Duna projekt kivitelezői. Ezentúl már csak rövid ideig tartó forgalomkorlátozásokra kell számítani. Ennek oka a főgyűjtőcsatorna építése, amely az alsó rakpartot is érinti majd. A kivitelezők szerint ez kis területre kiterjedő korlátozást, sávszűkületet jelent majd a megnyíló rakpartszakaszon, és néhány le- és felhajtónál.

A főgyűjtőcsatorna építése miatt a Bem téren és a Margit hídnál is forgalomkorlátozások lesznek. A Bem téren január 10-től február közepéig sávszűkítésre, majd a Fő utcai kereszteződés újbóli lezárására kell számítani, várhatóan a nyár elejéig. A Döbrentei tér és a Zsigmond tér között előreláthatólag a nyár elejéig tartanak a munkálatok, részben a felső, részben az alsó rakpart alatt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Épül a rakpart

A budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső részét várhatóan 2009 októberétől lehet majd újra használni, mert a csatornafektetést a jövő év őszén útpályaépítés, a Margit híd budai hídfőjénél pedig egy új közlekedési csomópont kialakítása követi.