1300 kérdést tett fel a Fidesz a kormánynak

Vágólapra másolva!
Munkát ad a Fidesz a minisztériumok ügyosztályainak, két nap alatt körülbelül 1300 írásbeli kérdést intézett a kormányhoz. Az országgyűlés adatai szerint egész évben nem tettek fel ennyi kérdést, hasonló dömpingre még nem volt példa. A miniszterektől olyasmiről is érdeklődtek, mint "szavahihető-e ön", vagy "hová vigyük a szemetet". A Fidesz szóvivője szerint a kérdések többsége a hétfőn elfogadott költségvetéshez kapcsolódik és karácsonyig további kérdéseket is feltesznek majd. A minisztereknek 15 napon belül, január 5-6-áig kell válaszolniuk.
Vágólapra másolva!

Összesen 1302 írásbeli kérdést adtak be a Fidesz és a KDNP kéviselői két nap alatt a miniszterekhez, kétszer annyit, mint eddig egész évben - derül ki az Országgyűlés adataiból. A legtöbb kérdést az oktatási és a közlekedési tárcavezető kapta, előbbi 173-at, utóbbi 172-t. Száznál írásbeli kérdést kapott a Fidesztől a szociális, az egészségügyi, az igazságügyi, a földművelésügyi, az esélyegyenlőségi és a pénzügyminiszter is.

A fideszes Kovács Zoltán - a kérdés címe szerint - arra kiváncsi: "Hová vigyük a szemetet?" Ékes József (Fidesz) azt a kérdést tette fel az igazságügyi és rendészeti miniszternek: "Hogy működik a vízágyú?" Cseresnyés Péter (Fidesz) azt szeretné tudni az oktatási minisztertől, hogy "szavahihető-e ön". A KDNP-s Firtl Mátyás összesen hat kérdést tett fel az abortusszal kapcsolatban. Horváth István (Fidesz) azt szeretné megtudni a pénzügyminiszter válaszából, hogy miből fizessük az ellenőrt.

Az 1302 kérdés címei között olyanok is szerepelnek, mint "hol van a pénz", vagy "mennyi az annyi". Utóbbi kérdést Tasó László (Fidesz) tette fel, aki a környezetvédelmi minisztertől azt kérdezte: "Akkor ameddig szocialista és szabaddemokrata kormány van, addig nem számíthatunk egyenlő bánásmódra a közlekedésben?" A kérdések bővebb kifejtése egyelőre nem érhető el az országgyűlés honlapján.

"Mi lesz a homokzsákokkal"

A címek alapján olyan apróságokra is rákérdeznek az ellenzéki képviselők, mint "hogyan kívánja a kormány a X. kerület kertvárosában élők problémáját megoldani", vagy arra, hogy "tudatosan engedi-e a kormány a szakképzett fiatal munkaerőt elmenni külföldre". Arra is kiváncsi egy fideszes képviselő, hogy "miért csak részben újítják fel a pilisi állomást", egy másik képviselő pedig azt kérdezi, lesz-e előzési tilalom az M5-ösön. Egy másik kérdés a "mit kell tudnunk a nemzeti parkokról" címet viseli, egy képviselő pedig arról érdeklődik, hogy "mi lesz a homokzsákokkal?"

Egyenként rákérdeznek egyebek mellett az összes környezetvédelmi nagyprojektre, külön-külön a magyarországi városok távhőjének árára is. Varga Mihály (Fidesz) többek között "kimutatások", "iparági érintettség", "fejezeti kötetek", "adóbevételek" címmel tett fel kérdéseket. Braun Márton (Fidesz) arra kiváncsi, hogy "ki törődik a jövő nyugdíjasaival".

Lesznek újabb kérdések

Elég sok téma merült fel a költségvetés hétfői elfogadása után - válaszolta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az [origo] kérdésére, hogy miért éppen az ünnepek előtt tettek fel ilyen sok kérdést. Szijjártó szerint ezek közül sokat feltettek már szóban a parlamentben, de általában nem kaptak rá érdemi választ, ezért teszik fel írásban. A kérdések a költségvetési forrásokból finanaszírozott ügyekre vonatkoznak - mondta, bár azt elismerte, lehet, hogy nem mindegyik kapcsolódik szorosan a költségvetéshez.

Forrás: MTI
Záporoztak a kérdések a miniszterekre

A minisztériumi dolgozók ünnepek közti többletmunkájára vonatkozó kérdésre Szijjártó azt mondta: az ünnepek között vannak munkanapok, és másnak is van munkája, amiért fizetést kap. A KDNP-sek által feltett kérdésekről a szóvivő nem tudott nyilatkozni, de azt elmondta: a Fidesz politikusai dolgoznak hétfőn és kedden is folyamatosan, akkor is van még lehetőség további írásbeli kérdések benyújtására. Az [origo] érdeklődésére, hogy nyújtanak-e még be újabbakat, Szijjártó azt mondta: "vannak még kérdéseink, nekem biztosan".

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke indoklásul azt mondta: az országgyűlési képviselők alkotmányos joga és kötelessége is, hogy a kormány tagjait többi között "írásbeli kérdések útján is ellenőrizzék". Mivel véget ért az őszi ülésszak, erre most ezt látták megfelelő formának - tette hozzá.

Ennyit még soha nem kérdeztek

A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap. Az Országgyűlés ellenőrzi, hogy a miniszterek betartják-e ezt a határidőt, ha nem, a házelnök figyelmeztető levelet küld a tárcavezetőnek. A Fidesz és a KDNP most beadott írásbeli kérdéseinek január 5-én és 6-án jár le a határideje. A válaszok elérhetők lesznek az országgyűlés honlapján.

Az elmúlt esztendőkben nem volt példa ilyen év végi kérdésdömpingre. Tavaly az ellenzéki pártok ugyanebben az időszakban 26 írásbeli kérdést nyújtottak be a miniszterekhez, illetve a kormányfőhöz. A szocialista-liberális koalíció 2002 óta tartó, második kormányzása idején eddig a legtöbb kérdést, mintegy 300-at, 2004-ben intézték az ellenzéki pártok a tárcavezetőkhöz, illetve a miniszterelnökhöz az év végén.