Konzervatív fordulattól tart Gyurcsány

Vágólapra másolva!
"Egyfajta konzervatív fordulat szisztematikus előkészítése érzékelhető" - mondta Gyurcsány Ferenc a szombati Népszabadságban megjelent interjújában. A miniszterelnök szerint nem a Fidesz és az MSZP, hanem az idejétmúlt konzervativizmus és a szekularizáció vitájáról van szó.
Vágólapra másolva!

"Kitapintható egyfajta konzervatív fordulat az elmúlt években (...) 1968 negligálásától kezdve a legutóbbi, a regisztrált élettársi közösséget elutasító alkotmánybírósági határozatig nagyon sok ponton" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak.

A kormányfő kijelentette, megriasztja, ha az Alkotmánybíróság úgy gondolja, hogy korlátoznia kell két embernek azt a jogát, hogy házasságon kívül kössék össze az életüket. "Nincs kétségem afelől, hogy nem a közvetlen jog birodalma határozta meg a döntést, hanem a jognak valami többszörös áttétellel való magyarázata, amelynek a legmélyén az alkotmánybírák egyéni, konzervatív értékválasztása áll" - tette hozzá.

Úgy vélte, ha így megy tovább, "a házasság anyakönyvezése előbb-utóbb visszakerül az egyházakhoz, kötelező lesz a hitoktatás, míg végül a legfőbb hatalom megmondja, miként kell élni és értékeket választani". Szerinte ez egy korábban már idejétmúltnak hitt konzervativizmus és az emancipált, szekularizált, demokratikus szabadság vitája. "Meg kell nyomni a vészcsengőt" - hangsúlyozta Gyurcsány.