Tömeges szén-monoxid-mérgezés Tótvázsonyban

Vágólapra másolva!
Tíz felnőtt és három gyereket szállítottak kórházba valószínűleg szén-monoxid-mérgezéssel vasárnap, állapotuk nem életveszélyes. A Veszprém megyei tótvázsonyi templomban vélhetően visszaáramlott az égéstermék a templom belső terébe.
Vágólapra másolva!

Tíz felnőtt és három gyerek szenvedett valószínűleg szén-monoxid-mérgezést vasárnap a Veszprém megyei tótvázsonyi templomban - mondta a mentőszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az esetet vasárnap fél négykor jelezték a mentőknek. A betegeket az ajkai, a tapolcai és a veszprémi kórházakba szállították. Az első megállapítás szerint a sérültek állapota nem életveszélyes. A mentők nem tartják kizártnak, hogy újabb rosszullétre panaszkodó helybeliek is jelentkeznek még.

A templom fűtését légbefúvásos módszerrel oldották meg a 2000-es évek elején, azóta az előírt karbantartási és ellenőrzési feladatokat elvégezték - mondta Heilig Zoltán, Tótvázsony alpolgármestere. A település plébánosa, Gere Dávid Márk a távirati irodának azt mondta, hogy a 11-kor kezdődő szentmiséje alatt nem tapasztalt rosszullétet a hívők körében, de délutánra már maga is fejfájásra panaszkodott.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a baleset azért történt, mert az égéstermék vélhetően visszaáramlott a templom belső terébe, mivel az erős szél visszanyomta a kéménybe.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, jelenlétét nehéz észrevenni. Dobson Tibor szerint megnyugtató megoldást az jelenthet, ha valaki néhányezer forintos érzékelőt szerel fel a lakásba, amely sípolással jelzi, ha megemelkedik a szén-monoxid koncentrációja.