Bencze: nincs romaellenesség a rendőrökben

Vágólapra másolva!
Nem előítéletesek a rendőrök a romákkal szemben Bencze József országos főkapitány szerint. A tábornok ezt Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak írt levelében közölte, egyben megígérte, hogy esélyegyenlőségi tervet készít a rendőrség. Bencze levelében az is olvasható, hogy igazoltatásaik között azért van sok cigány, mert rájuk jellemző, hogy éjszakánként csoportosan közlekednek, ami előidézi a rendőri intézkedést.
Vágólapra másolva!

A rendőrség állományában nincs előítélet a romákkal szemben, nem különböztetik meg őket hátrányosan, viszont a rendőrséget a cigánysággal szembeni előítéletességgel vádoló vélemények maguk sem előítéletmentesek - olvasható Bencze József országos rendőrfőkapitány Kállai Ernő kisebbségvédelmi ombudsmannak írt, hétfőn közreadott levelében.
Mint Bencze írta, a rendőrségi munkahelyek légkörét olyanná szeretnék formálni, amely nagyban hozzájárulhat a kisebbségek, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportból származók és a nők problémáinak megoldásához, beilleszkedésük megkönnyítéséhez, megfelelő arányú képviseletük szervezeten belüli biztosításához.

Ugyancsak indokoltnak tartotta Bencze József az esélyegyenlőségi terv elkészítését, a rendőrség humánerőforrás-stratégiájába beépítve. Ezen belül tervezik egy belső adatbank felállítását, amelyben szerepelnek azok a munkatársak, akik kiemelten érdeklődnek az esélyegyenlőségi kérdések iránt. Ennek érdekében őket rendszeres továbbképzésre kell küldeni, de az iskolai rendszerű szakképzés és a felsőoktatás rendszerébe is nagyobb hangsúllyal kell beépíteni ezt a témát - olvasható police.hu-n közzétett írásában.

Ugyanígy a középiskolákban és a felsőoktatásban a rendőrség támogatja majd a cigány származású fiatalok rendőrré válásához szükséges tanulmányokat. A rendőrfőkapitány ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) között új együttműködési megállapodás körvonalazódik, melynek keretében a cigányok rendőrségbe való felvétele is szóba kerül. A rendőrség állományába való felvételhez azonban elengedhetetlen a pályázó előéletének, életvitelének vizsgálata a biztonsági kockázatok minimálisra csökkentése érdekében, emiatt a kisebbségek iránti pozitív megkülönböztetésnek törvényi akadályai vannak.

A rendőr altábornagy levelében kifejtette: szükségesnek tartja, hogy az előállítottak megfelelő tájékoztatást kapjanak azokról a jogvédő szervezetekről, amelyekhez a fogva tartással összefüggő esetleges panaszaikkal fordulhatnak. Megemlítette, hogy például Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében szinte nem is voltak romákat érintő rendőri intézkedések, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentős számban voltak ilyenek, mert utóbbi térségekben növekedett a szegénység mélyülésével együtt járó megélhetési bűnözés, amelyben sok roma vesz részt.

Igazoltatásaik között azért van sok cigány, mert rájuk jellemző, hogy éjszakánként csoportosan közlekednek, ami előidézi a rendőri intézkedést, ám ennek oka nem a kisebbséghez tartozásuk. Ugyancsak jellemző rájuk a családok és a szomszédok közötti viták kialakulása, amelyeknél sok esetben szintén rendőri segítséget kell nyújtani - érvelt a főkapitány.

Bencze József azért írt Kállai Ernőnek levelet, mert a kisebbségi ombudsman november 11-én tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a rendőrségnek is részt kell vennie a diszkrimináció elleni küzdelemben, amelynek meg kell nyilvánulnia az alkalmazottak felvételében, a munkahelyi előmenetelben, az etnikai arányt pedig javítani kell a rendőrségen belül.

Akkor elhangzott: "úgy tűnik, mintha a rendőrség cigánysággal való kapcsolattartása kizárólag a bűnmegelőzésre szorítkozna". Ugyancsak megjegyezte, hogy a rendőri előállítások alkalmat adhatnak az etnikai alapú intézkedésekre, valamint arról is szólt, hogy több roma és nő munkatársat kellene felvenni a rendőrségbe.