Szerdától folytatódhat a ferihegyi sztrájk

Vágólapra másolva!
Folytatódhat szerdától a reptéri szakszervezetek sztrájkja, amelyet az ünnepek miatt január 6-ig függesztettek fel. A szervezetek kedden ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a reptér vezetőivel - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Szerdától folytatódhat az ünnepek idejére felfüggesztett sztrájk Ferihegyen - írja a Népszabadság. A reptéri szakszervezetek kedden ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Budapest Airport (BA) vezetőségével. Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője megerősítette: a cég keddre vagy a szerdára hívta egyeztetésre a szakszervezeti vezetőket.

A felek korábban abban állapodtak meg, hogy a karácsonyi ünnepekre való tekintettel január 6-ig átmenetileg felfüggesztik a sztrájkot. Amennyiben továbbra sem sikerül a feleknek dűlőre jutniuk, akkor a szakszervezetek újból sztrájkba léphetnek - mondta a Népszabadságnak a Terebesi Péter a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) alelnöke, és a sztrájkbizottság egyik vezetője.

A Ferihegyen dolgozók többségét tömörítő szakszervezetek december 10-kezdtek határozatlan idejű sztrájkba, így tiltakozva a cég - szerintük - kiszervezésekbe burkolt munkaerő-leépítései, illetve átszervezési tervei ellen, ami szerintük többek között komoly jövedelemcsökkenést okozott volna a munkavállalóknak.

Elsősorban az biztonsági utasbeléptetést végző dolgozók munkabeszüntetése volt az, ami a karácsonyi forgalom előestéjén néhány napra teljesen lebénította a Ferihegyi 2A-t, és többször torlódásokat okozott 2B- n. A BA Görögországból hozatott utasbeléptetést végző ellenőröket Ferihegyre, akiket a szakszervezetek sztrájktörőknek minősítettek.