Vágólapra másolva!
Etikai biztossal vértezi fel magát az MDF a belső ellenzék elleni harcra - írja a Népszabadság. A párt a lap szerint a következő hetekben kizárási eljárások sorát fogja megindítani az Almássy Kornéllal szimpatizáló tagok ellen, hogy így teremtsen tiszta lapot az európai parlamenti választásokra.
Vágólapra másolva!

Kizárások sorozatára készül az MDF, hogy eltávolítsa a pártból az Almássy Kornél egykori alelnökkel szimpatizáló tagokat - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az MDF országos választmánya a hétvégén etikai biztost választ: a biztos a fegyelmi-kizárási ügyekben egyfajta ügyészként jár majd el.

Az új mentalitást a pártban azért tartják szükségesnek, mert a belviszályt már nem tudják békésen megoldani - nyilatkozta a lapnak Karsai Péter Bács-Kiskun megyei elnök. Az MDF úgy akar tiszta lappal indulni az európai parlamenti választásokra, hogy addigra lefolytatja a kizárási eljárásokat a párttestületek többsége által meghatározott irányvonalal szembemenők ellen.

A kizárási hullám főleg Almássy Kornél közelebbi támogatóit érintheti, így Huber Szebasztiánt, Lasztovicza Gábort és Szilassy Gábor Cézárt - írja a Népszabadság. Az ő kizárásukhoz azért van szükség az etikai biztosi poszt megteremtésére, mert az egyszerű eljárással a "magas polcon lévő" választmányi tagok nem távolíthatóak el - mondta erről Karsai Péter.

A tervezett kizárások Budapestre összpontosulnak; a pártvezetés úgy kalkulál, hogy a választmányban megvan a többsége, így a renitensek eltávolítását akár már január végére is le tudja bonyolítani.

Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét azután zárták ki a pártból, hogy az MDF tisztújításán Dávid Ibolya pártelnök kihívójaként belekeveredett az UD Zrt-vel kapcsolatos lehallgatási botrányba.