Egyelőre elbírja a rendszer a gázfogyasztást

Vágólapra másolva!
A szerda esti állapot szerint várhatóan nem kell újabb gázkorlátozást bevezetni Magyarországon, de a helyzet bármikor megváltozhat, így az újabb megszorításokról egyelőre nem született döntés - derül ki a Földgázszállító Zrt. szerda esti közleményéből. Ukrajna javaslatot tett a gázvita megoldására, de a Gazprom szerint nem komoly az ukrán vezetés tárgyalási szándéka. Az orosz-ukrán gázvita miatt sok európai országban akadozik az ellátás, Magyarországon több nagy üzem leállt.
Vágólapra másolva!

Kedden még 68 millió köbméter volt az ország gázfogyasztása, ez a szerdai nap végére várhatóan 4 millió köbméterrel csökken a kedden és szerdán elrendelt korlátozásoknak köszönhetően - közölte szerda esti közleményében a FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ).

Az FGSZ vezérigazgatója, Zsuga János tájékoztatása szerint a bevezetett korlátozásoknak - amely minden esetben önkorlátozást jelent - valamennyi érintett fogyasztó eleget tett, a hazai földgázrendszer egyensúlya így biztosított. Az első kategóriába tartozó felhasználók korlátozásával 6-7 millió köbméterrel, a második kategóriással pedig további 1-2 millió köbméterrel csökkent az ország földgázfelhasználása.

Zsuga János megismételte az országgyűlés külügyi bizottságának ülése után elhangzott információt, miszerint szerdától rendelkezésére áll a szőregi stratégiai gáztároló földgázkészlete is, melyből naponta 3,6 millió köbméter földgázhoz juthat az ország. Ausztria felől szerdán 3 millió köbméter gáz érkezik várhatóan - tette hozzá.

Az FGSZ szerint ezért a harmadik kategóriába tartozó felhasználók korlátozásáról egyelőre nem született döntés, de közleményéből az derül ki, hogy azt a szerda kora esti helyzet szerint várhatóan nem kell bevezetni, mert a készletek egyelőre elégségesek. A hármas korlátozási kategória már fogyasztási korlát nélkül vonatkozik minden olyan gázfogyasztóra, amelynél a gázmegvonás nem érint háztartási és kommunális szolgáltatást.

Szerdán reggel szigorítottak

Szerdán reggel kiterjesztették a földgázfogyasztás korlátozását Magyarországon, miután kedden délután teljesen leállt az országba irányuló orosz gázszállítás Ukrajna felől. Szerda reggel 8 órától már a második kategóriába tartozó nagy fogyasztók gázfelhasználását is korlátozzák. Ebbe a kategóriába azok a fogyasztók tartoznak, amelyek óránként 500-2500 köbméter gázt használnak föl.

Az intézkedést a védett, kommunális és lakossági fogyasztók ellátásának biztonsága érdekében hozták meg - olvasható a Földgázszállító Zrt. korábbi közleményében. A korlátozás miatt több üzem és erőmű leállt vagy átállt más tüzelőanyagokra. Felfüggesztette a munkát az esztergomi Suzuki, olajjal tüzelnek a tatabányai és az észak-budai távfűtőnél. További részleteket cikkünk második oldalán talál.

Honnan szerezhetünk még gázt?

Sehol nincs gáz, ezért bár több vezeték működik, alternatív útvonalakon is csak minimális mennyiségű gázt lehet beszerezni - mondta az [origo]-nak Kutas István, a legnagyobb földgáz-nagykereskedő, az E.ON szóvivője. Magyarországra alapvetően két irányból érkezett eddig a gáz: keletről Beregdarócnál, nyugatról pedig a HAG-vezetéken keresztül - azonban mindkét esetben orosz gázról volt szó. Ezeken kívül Baumgarten felől, Ausztriából vezet ide egy 12 millió köbmétert bíró vezeték és több más cső is - magyarázta Kutas. Ezeken keresztül elméletileg norvég gáz is jöhetne Magyarországra.

Hosszú távon azonban ezek nem jelentenek megoldást. Az E.ON szerint a magyar tartalékok, illetve tárolókapacitás növelése segíthet, vagy gáz beszerzése más csatornákon keresztül. Horvátországban például épül egy terminál, ahol cseppfolyósított földgázt alakítanak vissza gázzá, és jó lenne, ha Magyarországnak lenne ezzel a terminállal összeköttetése - mondta Kutas. Cseppfolyósított gázt általában a Közel-Keletről szállítanak. Magyarország csatlakozása a horvát terminálhoz 2012-re valósulhat meg - tette hozzá.

Van tartalék, de csak lassan férünk hozzá

Magyarország szerdai várható gázfogyasztását a keddi korlátozásuk után 64 millió köbméter körülire jósolta a földgázipari rendszerirányító. Az energiaügyi miniszter szerdán kiadta a rendeletet a stratégiai gáztározók megnyitásáról is. Ezekből keddi közlés szerint napi 3,6 millió, a kereskedelmi tárolókból 51,5 millió, az aktív hazai gázkitermelésből napi 10 millió köbméter gáz nyerhető ki.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerdán ugyanakkor közölte, hogy a magyar gázkitermelés jelenleg csak napi 8 millió köbméter, amit megpróbálnak rövid időn belül 9 millió köbméterre növelni. Hernádi hozzátette: az 500 millió köbméteres stratégiai készletből azért csak napi 3 millió köbméter használható fel, mert még nem készült el minden szükséges beruházás ahhoz, hogy ennél nagyobb mennyiséget vehessenek ki belőle egyszerre. A Mol vezérigazgatója arra is figyelmeztetett, hogy hosszabb távon a gáztárolókból kivehető mennyiség csökken, mivel kisebb gázmennyiség mellett visszaesik a nyomás, és ez technológiailag behatárolja a kivehető köbmétereket.

A magyarországi tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő - közölte Tótth András, az E.ON Földgáz Storage Zrt. szabályozási vezetője a parlament külügyi bizottságának ülésén. A tárolókból a maximális kivitel heteken keresztül fenntartható - tette hozzá.

Az ukránok javaslatot tettek a megoldásra

Az ukrán Naftogaz szerdán javaslatot tett a gázellátási problémákat okozó orosz-ukrán gázvita megoldására. A vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy legföljebb 201 dollárt fizet ezer köbméterenként az orosz földgázért idén, és ezer köbméterenként és száz kilométerenként 2,05 dollárt kér a Gazpromtól tranzitdíj gyanánt az Európába tartó orosz gázexport után, mondta a Naftogaz vezetője, Oleh Dubina szerdán a Reuters hírügynökségnek. Tavaly Ukrajna ezer köbméterenként 179,50 dollárt fizetett, és 1,70 dollár volt a tranzitdíj. Az ukrán fél ki akarja iktatni az eddigi közvetítőt, a RosUkrEnergót, amely a Gazprom és ukrán magánvállalkozók vegyesvállalataként 2006. eleje óta intézi Ukrajna földgázimportját Oroszországból és Türkmenisztánból.

Viktor Juscsenko ukrán elnök azt javasolta szerdán, hogy a - Kijev indítványára csütörtökön újrakezdődő - tárgyalások idejére újítsák fel teljes mértékben a december 31-én érvényes feltételek mellett a gázszállításokat mind Ukrajnának, mind az Ukrajnán átmenő tranzitot az európai országoknak. Ukrajna bejelentette azt is, hogy beengedi területére a gázvita azonnali megoldását követelő Európai Unió megfigyelőit a gázszállítások ellenőrzésére. A Kreml szóvivője annyit közölt, hogy hajlandóak a tárgyalásokra, de előfeltételek nélkül.

Az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei hétfőn Brüsszelben találkoznak, hogy megtárgyalják az orosz-ukrán gázvita hatását az Európai Unióra.

Az ukrán Naftogaz gázipari vállalat szerda reggel jelentette be, hogy Oroszország teljesen leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőr, a Gazprom viszont azt állítja, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. Kedden egy még működött, most viszont az ukrán gázszállítástól függő országokhoz semennyi orosz gáz nem jut el. A Naftogaz szerint ilyet ők nem tehettek, hiszen a csapok a határ orosz oldalán vannak.