Egyelőre elbírja a rendszer a gázfogyasztást

2009.01.07. 11:11

Romániába szerdára teljesen megszűnt az orosz gázexport. Az Oroszországból Csehországba és Nyugat-Európába vezető fő import- és tranzitvezetéken szerdára szintén teljesen megszűnt a szállítás, így orosz gáz egyáltalán nem jut el Csehországba és Szlovákiába sem - közölte a szállítást lebonyolító RWE Transgasl. Az Ausztriába irányuló orosz gázexport teljes leállását jelentette az osztrák OMV olaj- és gázipari társaság is. Szerbia, Bulgária, Horvátország, Bosznia és Macedónia már kedd óta egyáltalán nem kapott orosz földgázt.

Számos környező országban kénytelenek emiatt a magyarországihoz hasonló intézkedéseket hozni, vagy ennél is szigorúbb korlátozásokat bevezetni. Robert Fico szlovák miniszterelnök felvetette, hogy a gázellátás huzamos szünetelése esetén újraindítanák a Jaslovske Bohunice atomerőműnek az európai uniós csatlakozási szerződés értelmében december végén leállított utolsó blokkját. Szlovákia és Bosznia-Hercegovina (a gázzal nem Ukrajnán keresztül ellátott Észtországgal, Lettországgal és Finnországgal együtt) 100 százalékban az orosz gáztól függ. Szlovákiában, ahol szerdán a fővárosban mínusz öt fokot mértek, rendkívüli állapotot vezettek be kedden. Lubomir Jahnatek gazdasági miniszter szerint a lakosság, a kórházak és az iskolák nem fogják megérezni a gázkimaradást.

Bosznia-Hercegovinában, ahol tudták, alternatív tüzelőanyagra állították át a legnagyobb gázfelhasználókat. Az országnak egyáltalán nincsenek gáztartalékai, a felhasználókat takarékoskodásra és más fűtőanyag felhasználására kérték a hatóságok. Szarajevóban mínusz tíz Celsius-fok volt szerdán.

Magyar gázkölcsönben bíznak a szerbek

Több mint 80 százalékban függ az orosz gáztól Bulgária, Csehország, Szerbia és Litvánia (utóbbi Fehéroroszországon át jut gázhoz). Bulgáriának nincs alternatív gázbeszerzési forrása, és erősen korlátozott gáztároló-kapacitása is. A bolgárok Szlovákiához hasonlóan ugyancsak egy leállított atomerőmű újraindítását fontolgatják. A kozloduji erőműt 2007-ben állították le biztonsági okok miatt, az EU-csatlakozás feltételeként. Várnában és Dobricsban már egyáltalán nincs gáz - jelentette a BBC. Az ország egyes részein mínusz öt fok volt szerdán.

Csehországban, ahol szerdára virradóra állt le az orosz gáz szállítása, 40 napra elegendő gázmennyiséget tárolnak. Miközben megnyitották ezeket a tárolókat, egy másik gázvezetéken norvég gázt vesznek. Prágában mínusz kilenc fokot mértek.

Szerbia 10 napra elegendő gáztartalékkal rendelkezik. A belgrádi elektromos energiát biztosító erőműveket olajra állították át, a fogyasztókat takarékosságra intik, de a helyzet súlyos. A vajdasági Újvidéken több lakónegyed is fűtés nélkül maradt a gázüzemű hőközpontok leállása miatt. A Belgrád melletti 80 ezres Pancsován a háztartásoknak csak a 15 százalékában van fűtés. Bár Petar Skundric energetikai miniszter szerint Szerbiában van elegendő gázolaj, nem mindenhol tudnak átállni az olajfűtésre.

Forrás: AFP
Bulgáriai kályhakészítő

Dusan Bajatovic, a szerb állami gázellátó vállalat, a Srbijagas vezérigazgatója reggel közölte: Magyarországtól kapott gázkölcsönben reménykednek. Azt is elmondta, hogy Szerbiának csak egymillió köbméter gáz áll rendelkezésére, ami nem elegendő ahhoz, hogy működő gázellátásról lehessen beszélni, miközben az ország nagy részén ezekben a napokban -15 és -4 Celsius-fok között változik a napi hőmérséklet.

Tartalékait éli fel, akinek van

Több mint 60 százalékban függ az orosz gáztól Ausztria, Görög- és Magyarország. Ausztriában kedden már a szokásos gázmennyiség alig tíz százaléka érkezett, szerdára teljesen leállt a szállítás. Az OMV szerint 1,75 milliárd köbméternyi gázkészletük van a tárolókban, amely három havi téli időszakra jellemző felhasználásra elegendő. Országszerte -11 Celsius fok körüli a hőmérséklet.

Gázfelhasználásának körülbelül felét maga termeli ki, ám a felét az oroszoktól szerzi be Horvátország, ahol már korlátozták a nagyfelhasználók gázellátását. Németország is az oroszoktól veszi gázszükségletének felét. Itt is elsősorban a nagyfelhasználók számíthatnak korlátozásokra, de csak akkor, ha elhúzódik a gázhiány és a hideg időjárás. Zágrábban mínusz öt, Berlinben mínusz kilenc fokot mérnek.

Törökország sem kap gázt az Ukrajnán keresztül húzódó vezetéken, így növelték a Fekete-tenger alatti vezetéken át érkező gázmennyiséget, hogy fedezék a kiesést. Törökország gázfelhasználásának 65 százalékát fedezi orosz forrásból, jelenleg egyharmaddal kevesebb érkezik hozzájuk. A kormány azonban nem tart korlátozásoktól, az országnak elegendő tartalékai vannak. Ankarában -5 fokot mértek szerdán.

Ukrajna akár április elejéig is elhúzhatja a vitát, magának ugyanis addig elegendő gáztartaléka van földalatti tárolóiban. Kijevben mínusz kilenc fok volt szerdán.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK