Nem jár kártérítés a gázvita miatt leálló cégeknek

Vágólapra másolva!
Több cég leállt szerdán részben vagy teljesen a gázkorlátozások miatt. A csökkentett termelésből keletkezett károk mértékét az [origo] által megkérdezett cégek egyelőre nem tudják megbecsülni. Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a cégeknek nem jár kártérítés, a leállást szabályozó kormányrendelet pedig nem veti fel ennek a lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A gázszolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége azokkal a cégekkel szemben, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az energiaügyi miniszter társaságában tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön. A kormányfő szerint a legfontosabb feladat az ország gázellátásának a biztosítása, ha ez a probléma megoldódik, akkor megvizsgálják, hogyan tudnak segíteni azoknak a cégeknek, amelyeket a korlátozás miatt kár ért.

A Földgázszállító Zrt. az [origo] -nak azt mondta, csütörtök kora délutánig nem érkezett hozzájuk kártérítési követelés. A gázellátásra vonatkozó, a leállások szabályait leíró kormányrendelet nem foglalkozik a fogyasztók kártérítési követeléseivel, csak annyit ír elő, hogy a gázellátás folyamatosságának biztosítása szempontjából szükséges leállást azonnal végre kell hajtani és a lehető legrövidebb időre kell korlátozni.

Szerdán reggel 8-tól csütörtök reggel 10-ig a második kategóriába tartozó nagyfogyasztók gázfelhasználását is korlátozták Magyarországon, miután kedden délután teljesen leállt az országba irányuló orosz gázszállítás Ukrajna felől. A korlátozást csütörtökön részben feloldották, így már csak az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztók gázellátását korlátozzák.

Mivel korábban hasonló eset nem fordult elő, az [origo] által megkérdezett cégek - amelyek termelésük egy részét vagy egészét állították le az intézkedés következtében - egyelőre nem tudták megmondani, hogy megpróbálnak-e kártérítést követelni a leállás és a kiesett bevételek miatt.

A Wienerberger Téglaipari Zrt. téglagyárai közül egy szerdán teljesen leállt, kettőben csökkentett kapacitással folyt a termelés. Kovács József termelési igazgató az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre nem tudják megbecsülni, mekkora kár érte őket, és azt sem tudják, kihez fordulhatnának kártérítésért.

Súlyosan érinti a tégla -és cserépipart a második kategóriájú gázfogyasztást korlátozó intézkedések bevezetése - írja közleményében a Wienerbergert is képviselő Magyar Téglás Szövetség. Szerintük napi 20-30 millió forintos nettó árbevétel kieséssel lehet számolni a két legnagyobb hazai szereplőnél. Csak a Tondach Zrt.-nél 100 milliós nagyságrendet jelentenek az újraindítás költségei.

Kató Aladár elnök szerint a termeléskiesés kárán felül számolni kell azzal is, hogy az égetési folyamat túl gyors megszakítása - amelyre szerinte kevés a törvényben megszabott idő - a kemencében lévő félkész áru és a kemencék károsodásához vezet. A kemencék újbóli beindítása is több napba telik, így a veszteségek nem korlátozódnak csak az intézkedés fenntartásának idejére. A közlemény szerint az is gondot okoz, hogy a csütörtöki feloldás után nem kizásrt, hogy a leállítás és újraindítás költségei ismételten jelentkeznek.

A nagyatádi cérnagyárat üzemeltető Coats Crafts Hungary egyik részlege teljesen leállt. Horváth László termelési vezető szerint is nehéz megsaccolni, mekkora a kiesés okozta kár, mivel a leállás csak az előkészítő folyamatot érinti. Horváth szerint tipikus vis maior esetről van szó, nehéz megmondani, kitől kérhetnek kártérítést az esetleges kárért.

Hasonló a helyzet a Gyulai Húskombinátnál, ahol szombaton is dolgozni fog az üzem, miután szerdán a leállás miatt hazaküldték a munkatársakat. A két telephellyel rendelkező cég a napi termékek előállításával állt le, ami a szállítások 25 százalékát érinti. Kühn András, a cég vezérigazgató-helyettese szerint náluk a leállásból fakadó kár a kereskedelmi partnereknek szánt árumennyiség csökkenésében mutatkozik meg. Valamennyi partnerüknek jelezték szerdán, hogy vis maior helyzet alakult ki. A cég nem gondolja, hogy ilyen esetben bárkinél is be lehet nyújtani kártérítési igényt.