Putyin megígérte a gázt Európának

Vágólapra másolva!
Újra érkezik orosz gáz Európába, ha független megfigyelők érkeznek Ukrajnába a szállítás ellenőrzésére - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába. A megfigyelőkről csütörtök este született megállapodás, de az egyelőre nem világos, hogy ez mennyiben oldja meg a válságot. Magyarországon csütörtök reggel részben feloldották a gázfelhasználás korlátozását. Várhatóan több gáz érkezik Ausztriából, kevesebbet fűtött a lakosság és már a stratégiai tartalékhoz is hozzá lehet férni. A stabil helyzet lehetővé teszi, hogy Magyarország kisegítse Szerbiát.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin csütörtökön közölte, hogy Oroszország újra szállítani fog gázt Európába, amint független megfigyelők érkeznek Ukrajnába, hogy ellenőrizzék a szállítást. "Ahogy megjelennek ezek az emberek, leülnek és elkezdenek dolgozni, a gáz azonnal áramlani fog" - közölte újságírókkal Moszkvában a BBC szerint.

Csütörtök este az Európai Unió elnökségét jelenleg ellátó Csehország közleményt adott ki, amely szerint sikerült is megállapodni Oroszországgal azokról a feltételekről, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az EU-ba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait. A nyilatkozat egy telefonbeszélgetésre hivatkozik, amely Putyin és a cseh kormányfő, Mirek Topolánek között zajlott le.

Az Európai Unió pénteken elküldi ellenőreit Ukrajnába, hogy megkezdjék a megfigyelést az Oroszországból érkező földgáz fő mérőállomásán, írta péntek reggel a Reuters hírügynökség, meg nem nevezett prágai diplomatákat idézve. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller csütörtökön azt mondta, azonnal újraindulhat a gázszállítás, amint megérkeznek a megfigyelők.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy ez mennyivel hozza közelebb a gázkrízis megoldását. A csehek közleménye az MTI szerint úgy fogalmaz, hogy "az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása". Nem sokkal korábban azonban a Brüsszelben zajló orosz-ukrán tárgyalásokon az oroszok állítólag elutasították a megfigyelőmissziót, mert az ukránok nem egyeztek bele, hogy orosz szakértők is mehessenek Ukrajnába. A késő esti cseh közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett Moszkva álláspontjának megváltoztatásához.

Az oroszok azért ragaszkodnak a megfigyelőkhöz, mert szerintük Ukrajna lopja a területén áthaladó gázt. A Moszkva és Kijev közötti vita miatt Európa több országa sem jut gázhoz, köztük Magyarország sem, ahol emiatt korlátozásokat vezettek be, és több gyár is leállította termelését.

Magyar segítség Szerbiának

Csütörtök kora délután ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy a takarékoskodás eredményeként Magyarország képessé vált arra, hogy 1-2 millió köbméter gázzal kisegítse a teljesen gáz nélkül maradt Szerbiát. A szerbek piaci árat fizetnek a gázért, ami csütörtök estétől már lehetővé teszi, hogy fűteni lehessen a szerb háztartásokban. Szerbia megsegítését az teszi lehetővé, hogy Magyarországon szerdán és csütörtökön a tervezettnél alacsonyabb a fogyasztás. Ez részben annak köszönhető, hogy az előre jelzettnél egy fokkal melegebb az időjárás, részben pedig annak, hogy a lakosság is érezhetően csökkentette a fogyasztását - állította Gyurcsány.

Szerbia mindössze 10 napra elegendő gáztartalékkal rendelkezett a válság kezdetén, így szerda estére kritikussá vált a helyzet. A vajdasági Újvidéken például több lakónegyed is fűtés nélkül maradt. Gyurcsány azt mondta, telefonon beszélt Boris Tadic szerb elnökkel, akinek azt ígérte, ha Magyarországon továbbra is viszonylag alacsony lesz a fogyasztás, a következő néhány napban hasonló mennyiséggel tudunk segíteni.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délutáni közleménye szerint a műszaki egyeztetést követően 16 órától megindult a gázszálllítás Szerbiának.

A további segítségről minden reggel eseti döntést hoznak. A kormányfő szerint mára kiderült, itthon nem kell tartani attól, hogy korlátozni kell a lakosság fogyasztását, így már gondolhatunk a szomszédokra is, "akik nagyon fáznak".

A miniszterelnök szerint a lakosság jól vizsgázott a krízishelyzetben, hiszen önként mérsékelte a gázfogyasztását. Szerda este elmaradt a fogyasztási csúcs, vagyis a vártnál hárommillió köbméterrel kevesebb gáz fogyott, ami megfelel Bosznia teljes napi fogyasztásának, illetve a szerb fogyasztás felének. Ebben a helyzetben az önmérséklet nem egyszerűen takarékosság, hanem hazafias cselekedet - mondta Gyurcsány.

Ha sokáig elhúzódik a válság, lehetnek gondok - mondta a kormányfő, de hozzátette, olyan helyzet nem állhat elő, hogy a lakásokban nem lesz fűtés. Az esetleg elhúzódó gázhiány miatt azonban előbb-utóbb korlátozásokat kell bevezetni, ami kellemetlenségeket okozhat, ezért továbbra is takarékoskodni kell. A korlátozásoknak több fokozata lesz - mondta Gyurcsány -, és a lakosságot közvetlenül ellátó cégek és intézmények a sor legvégén szerepelnek.

Részben fololdott korlátozás

Délelőtt tíz órától a második kategóriába tartozó korlátozást megszüntetjük, csak az erőművek esetében tartjuk fenn - jelentette be korábban Molnár Csaba energiaügyi miniszter. A gázfogyasztás korlátozásának enyhítése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy később nem vezetnek be újra magasabb korlátozást - mondta. Erre sor kerülhet, ha válatlanul esik a hőmérséklet, vagy technikai problémák lépnek fel a jelenleg csúcsra járó rendszerben.

A kormány "jobb félni, mint megijedni" stratégiát folytat - fogalmazott Molnár. Délelőtt az FGSZ Földgázszállító Zrt. is közölte: "a bizonytalan forráskészletekre és időjárási előrejelzésre tekintettel szükség esetén" a korlátozást újra elrendelhetik.

A miniszter arra számít, hogy csütörtökön javulni fog a gázhelyzet. Ausztriából visszaigazolás érkezett arról, hogy a nap folyamán 4 millió köbméter gáz érkezik majd a nyugati vezetéken keresztül a szerdai 1,5 millióval szemben. A visszaigazolás ugyanakkor nem garancia arra, hogy a gáz valóban megérkezik, ez csak péntekre derül ki. Javítja a helyzetet a gázszolgáltatónak, hogy csütörtökön már részlegesen fogjuk használni a stratégiai tartalékot is - erre szerdán még nem volt lehetőség. Az FGSZ Földgázszolgáltató Zrt. csütörtökre 60-62 millió köbméteres gázfelhasználást vár.

Szerdán megjelent az a rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a gázkorlátozás harmadik szintjének esetleges elrendelése ne érintsen azonnal minden, ebbe a csoportba tartozó fogyasztót, hanem alkategóriákat hozzanak létre. Ez alapján akkor sem kell automatikusan leállítani néhány, a lakosság ellátása szempontjából fontos üzemet - például élelmiszeripari cégeket -, ha a gázhiány megköveteli a harmadik korlátozási szint elrendelését.

Segített a korlátozás

Magyarországon szerdán szigorították a földgázfogyasztás korlátozását, miután kedden délután teljesen leállt az országba irányuló orosz gázszállítás Ukrajna felől. Szerda reggel 8 órától a második kategóriába tartozó nagyfogyasztók gázfelhasználását is korlátozzák. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, amelyek óránként 500-2500 köbméter gázt használnak föl. A korlátozás miatt több üzem és erőmű leállt vagy átállt más tüzelőanyagokra. Felfüggesztette a munkát az esztergomi Suzuki, olajjal tüzelnek a tatabányai és az észak-budai távfűtőnél.

Gyurcsány sajtótájékoztatója a krízisről

A korlátozásnak köszönhetően Magyarország szerdai földgázfogyasztása összesen 61 millió köbméter volt, azaz jelentősen sikerült visszafogni a fogyasztást a kedden éjjel és szerdán reggel bevezetett korlátozásoknak köszönhetően. A sikeres takarékoskodás annak is köszönhető, hogy viszonylag enyhe volt az időjárás, és a nagyfogyasztók betartották a szigorításokat. Az első kategóriába tartozó felhasználók korlátozásával 6-7 millió köbméterrel, a második kategóriással pedig további 1-2 millió köbméterrel csökkent az ország földgázfelhasználása.

Voltak olyan bevásárlóközpontok, amelyek bár nem estek korlátozás alá, mégis önként visszafogták fogyasztásukat. A magyar lakosság is példát mutatott, mert a lakosok "a gázhelyzetet megismerve úgy döntöttek, hogy önmaguk csökkentik gáztfogyasztásukat" - fogalmazott az energiaügyi miniszter, aki szerint tegnap ennek köszönhetően a szokásos esti gázfogyasztási csúcs elmaradt.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön energiatakarékosságra szólította fel a minisztériumokat, amelyek közül az MTI által megkérdezettek a működéshez szükséges legalacsonyabb szintre - az egészségügyi határérték minimumának számító 20-22 Celsius-fokra - csökkentették az épületek fűtését.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban a használaton kívüli nagy termekben ki is kapcsolták a radiátorokat, a Pénzügyminisztériumban pedig pénteken a szokásosnál korábban, délután kettő órakor fejeződik be a munkanap, ami után egész hétvégére 18 Celsius fokra csökkentik a minisztérium és a tárca alá tartozó összes intézmény - egyebek mellett az APEH - épületeinek belső hőmérsékletét - mondta Pichler Ferenc, a minisztérium sajtófőnöke. A környezetvédelmi minisztériumban már csütörtökön reggel döntöttek a fűtés- és melegvíz-korlátozásról - mondta Olt Boglárka, a minisztérium sajtófőnöke.

Még mindig nem jön gáz Ukrajnából

Magyarország továbbra sem kap gázt Ukrajna felől. Szerdán az Ausztriából érkező HAG-vezetéken is folyamatosan ingadozott az import, így a várt 3 millió köbméternek csak a fele érkezett meg - közölte az FGSZ. Ennek köszönhetően tegnap összesen 62,5 millió köbméter gázt sikerült összeszedni. Szerdán megnyílt a stratégiai tároló, és a biztonsági tartalékot is használta az ország.

Szombatra takarékoskodást terveznek: az Országos Érdekegyeztető Tanács úgy döntött, a szombati nap, azaz január 10-e mégsem lesz munkanap. A munkaszüneti nap akár 6 millió köbméter gáz megtakarítását is jelentheti. A hétvégén a szerdainál három fokkal hidegebb lesz - mondta Molnár Csaba az előrejelzésekre hivatkozva. Ezután vasárnap már azt várják, hogy enyhülni fog az idő, és ez folytatódni fog a jövő héten is.


Sajtótájékoztató a második kategóriás korlátozás feloldásáról

Lemondták az újabb tárgyalásokat

Az ukrán Naftogaz szerda reggel jelentette be, hogy Oroszország teljesen leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőr, a Gazprom viszont azt állítja, ennek az az oka, hogy Ukrajna, közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. A Naftogaz szerint ilyet ők nem tehettek, hiszen a csapok a határ orosz oldalán vannak.

Az ukrán Naftogaz szerdán javaslatot tett a gázellátási problémákat okozó orosz-ukrán gázvita megoldására. A vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy legföljebb 201 dollárt fizet ezer köbméterenként az orosz földgázért idén, és ezer köbméterenként és száz kilométerenként 2,05 dollárt kér a Gazpromtól tranzitdíj gyanánt az Európába tartó orosz gázexport után, mondta a Naftogaz vezetője, Oleh Dubina szerdán a Reuters hírügynökségnek. A Gazprom szerint az ukrán tárgyalási szándék nem komoly.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtök este kijelentette, hogy Ukrajnának piaci árat kell fizetnie a gázért, ebben az esetben Oroszország is piaci díjat fizet majd a tranzitért. Putyin a gáz piaci árát ezer köbméterenként 470 dollárban jelölte meg, a tranzitdíjat ezer köbméter/száz kilométerenként 3-4 dollárban.

José Manuel Barroso legutóbbi nyilatkozatában azzal vádolta Moszkvát és Kijevet is, hogy vitájukban mindketten "túszul ejtették" az európai gázszolgáltatást. Felszólította a két felet, hogy azonnal indítsák újra a gázszállításokat és kijelentette, hogy készen áll az EU küldöttsége, amely azt szeretné a helyszínen kideríteni, hogy orosz vagy ukrán oldalon zárták el a gázvezetékeket.