Szombattól Boszniának és Horvátországnak is adunk gázt

Vágólapra másolva!
Szombattól Szerbiába mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is küld földgázt Magyarország. A szállítások azonnal megszakíthatók, ha az ország gázellátása veszélybe kerül. Ukrajnából pénteken sem érkezett Magyarországra földgáz, így továbbra is takarékoskodni kell. Oroszország és az Európai Unió aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely az Európának Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szól. Az EU-nak Kijevben sikerült szóbeli megállapodást elérnie Ukrajnával arról, hogy a megfigyelő csoportban az orosz fél szakemberei is részt vegyenek, Kijev ugyanakkor tiltakozik a Gazprom-érdekeltségű nyugat-európai megfigyelők jelenléte ellen.
Vágólapra másolva!

Magyarország szombaton Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is szállít földgázt - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szombaton.

A miniszter azt mondta, hogy a Balkánon kialakult rendkívül súlyos gázkrízis miatt a magyar Mol-csoport és a német E.ON Ruhrgas közösen mintegy 4-4,5 millió köbméter földgázt szállít Magyarországon keresztül Szerbiának és 1-1,5 millió köbmétert Bosznia Hercegovinának. Horvátországba Ausztrián keresztül érkezik a közel 1 millió köbméter gáz, magyar-német összefogással.

A miniszter szerint a Magyarország által kötött tranzitszerződések azonnal megszakíthatók abban az esetben, ha az ország gázellátása veszélybe kerülne.

Horvátországban és Ukrajnában is leállt több ipari felhasználó

A Hina horvát hírügynökség szombat reggeli jelentése szerint részben biztosított az ellátás Boszniában, a háztartások esetében megfelelő. Bosznia Szerbián és Magyarországon kívül Németországtól és Ausztriától is szeretne vásárolni gázt azok tartalékaiból, az országban igen hideg az idő, mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Szombat reggeltől a horvát kormány rendelkezése alapján szünetel az ország nagyobb ipari felhasználói részére a gázszolgáltatás. Az intézkedés több száz vállalkozást érint. Szerda óta korlátozott mennyiségben érkezett gáz ezekhez a felhasználókhoz. A jelentések szerint a szállítási stopra az orosz szállítások teljesen leállása, illetve a belső gázfogyasztás növekedése miatt volt szükség. Horvátország egyes területein mínusz 19 fokot is mértek. Az ország 40 százalékban orosz importból fedezi gázigényét.

Ukrajna pénteken ugyancsak korlátozta az ipari fogyasztói gázfelhasználását, hogy fenn tudja tartani a gázvezetékrendszer működését. A Naftogaz ukrán állami gáztársaság szerint csak így tudják biztosítani a megfelelő nyomást a vezetékrendszerben.

Az országban mintegy harmadával csökkent a gázfogyasztás azóta, hogy a Gazprom orosz gázipari társaság január 1-jén leállította az Ukrajnába irányuló földgázszállítást. Kijev azt állítja, hogy gáztartalékai még több mint két havi fogyasztást fedeznek, a hazai gázkitermelést a napi 61 millió köbméteres maximumra fokozta.

Szerbia nem fagyoskodik tovább

Stabillá vált a gázellátás szombat délre Szerbiában - mondta szombaton Petar Skundric energiaügyi miniszter. A tartalékokkal nem rendelkező, kizárólag az orosz gázszállításoktól függő országban majdnem egymillió ember fagyoskodott, miután kedd délutántól nem érkezett több földgáz. Petar Skundric szerint a helyzet most már megnyugtató, az összes távfűtőmű fennakadás nélkül üzemel. A több mint százezer, központi fűtéses szerb lakásban már pénteken meleg lett, szombaton pedig az egyéni gázfűtéssel rendelkező fogyasztók jelentős része is be tudott fűteni. Szerbia olyan ígéretet is kapott, hogy ha mégsem indul be a következő pár napban az orosz gázszállítás, Ausztriától is kaphat napi két-hárommillió köbméter gázt.

Továbbra is takarékoskodni kell Magyarországon

Molnár Csaba szerint a gázkrízis Magyarországon sokkal kisebb károkat okozott, mint a Balkánon vagy akár Szlovákiában, ahol idáig több mint ezer gyárat kellett bezárni a gázellátási gondok miatt. A miniszter ennek ellenére továbbra is takarékosságra kérte a lakosságot, mivel a teljes hazai gázrendszer és -szállítás, valamint a tárolók és a kitermelés is csúcskapacitáson működik, és bármilyen kis hiba csökkentheti a rendelkezésre álló forrásokat.

Magyarország a kereskedelmi gáztárolókból 53 millió köbméter, az országos kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező vezetékekből 4 millió köbméter gázt tud biztosítani a felhasználóknak. A a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. folyamatosan készen áll az Ukrajnából érkező földgáz fogadására, de a rendszer esetleges újraindításához szükséges pontos időt egyelőre nem lehet megbecsülni.

Hétvégén csökken a fogyasztás

Ukrajnából pénteken sem érkezett földgáz, Ausztria felől 4 millió köbméternyit vett át az FGSZ. Magyarország gázfogyasztása pénteken 64,5 millió köbméter volt - írta közleményében Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője. Az ország pénteki fogyasztása 3 millióval több volt a csütörtökinél.

Molnár Csaba szerint az országos gázfogyasztás szombaton várhatóan mintegy 62-64 millió köbméter lesz, ezt a magyarországi források biztosítani tudják. A hétvégi napokon - az átlagosnál nagyobb hideg ellenére is - kisebb lesz a gázfogyasztás, ezért nincs szükség a fogyasztás további korlátozására, illetve a stratégiai készletek igénybevételére.

A jövő héten a sokévi átlagnál hidegebb időjárásra lehet számítani továbbra is.