Kínai hamisítványok áradata rontja a Rubik-kocka hírét

Vágólapra másolva!
1977-es szabadalmaztatása óta folyamatosan küzd a hamisítványokkal a Rubik-kocka. A kocka reneszánszát éli, amit a kínaiak mellett egy nagy német játékcég, a Simba is felfedezett. A magyar Rubik Stúdió elérte ugyan, hogy ne kerülhessenek itthon és több európai országban kereskedelmi forgalomba a Simba kockái, a kínai másolatokkal szemben viszont kevés esélye van.
Vágólapra másolva!

A Simba nevű német játékcég éveken át Európa-szerte árult hamis Rubik-kockákat - mondta az [origo]-nak a Rubik Stúdió ügyvezető igazgatója, Kovács János. Ez az eset azért tér el a szokásos és nehezen megfogható kínai hamisításoktól, mert a Rubik Stúdió három éve folytat nemzetközi pereket a cég ellen, amelynek eredményeképp fokozatosan szorul ki az európai piacról a Simba-kocka.

"Az elmúlt években lefolytatott több sikeres per eredménye, hogy a Simba kockát jelenleg csak Törökországban, Bulgáriában és Oroszországban forgalmazzák" - mondta Kovács János. Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és a Benelux-államokban a német cég már nem forgalmazhatja az általa gyártott, szabadalmi védettséget élvező kockákat.

Kovács János szerint Magyarországon szintén felfüggesztették a német cég értékesítési jogát. Ezt megerősítette Regőczi József, a Simba Toys Hungaria ügyvezető igazgatója is, aki az [origo]-nak azt mondta, hogy Magyarországon azóta nem forgalmazzák a kockát, amióta az ügy folyik. Több kérdésünkre a Rubik Stúdióval tervezett peren kívüli egyezség előkészületeire hivatkozva nem válaszolt.

A felfüggesztés ellenére kiskereskedelmi hálózatban előfordulhatnak Simba gyártmányú kockák Magyarországon, elsősorban olyan boltokban, amelyek külföldről hozták be.

A legnagyobb hamisító Kína

A Rubik Stúdió adatai szerint jelenleg a másolatok 95 százaléka kínai eredetű, de akad lengyel, orosz, sőt néhány magyar hamisító is. Az eredetihez hasonló minőségű másolatok előállítására csak nagy cégek alkalmasak. Tavaly a vámhatóság ellenőrzésein 8000 darab akadt fenn, elsősorban távol-keleti szállításból.

A hamis kockák importját a cég szerint legfeljebb csak folyamatos vámfigyeléssel lehet csökkenteni, de nehéz bármit is tenni, ha csak logikai játékként jelölik meg a terméket vagy a dobozon kizárólag kínai betűk szerepelnek. Ha a hamisítvány már bekerült a magyar piacra, a fogyasztóvédelemhez tud fordulni a cég.

Több változatra is van szabadalom

Rubik Ernő 1975-ben nyújtotta be a róla elnevezett kocka szabadalmi kérelmét, amit 1977-ben kapott meg. Találmánya több kontinensen le van védve. A szabadalmi jogok jelenleg a Rubik Stúdiót és az angol Seven Town nevű céget illetik, akik a kockákat Magyarországon és HongKongban gyártják.

A két cég rendelkezik a klasszikus 3x3x3-as kocka mellett a 2 és 4 kockás változatok jogaival is, a 6-os és 7-es változatokkal viszont nem. Az 5x5x5-ös kockábol többféle is kapható, ezek nagy részét már nem védi szabadalom..

Valódi vagy hamis?

A gyenge minőségű hamisítványokat könnyű megkülönböztetni az eredetitől. Fontos támpont, hogy az eredetiben minden egyes kockát azonosító jelzéssel láttak el. Az eredeti Rubik-kocka hivatalos színei a bordó, narancs, citromsárga, zöld, kék és a fehér. Ha csak egy szín is különbözik, mindenképp hamisítvánnyal van dolgunk, de Kovács János szerint sok hamis terméket alig eltérő színekkel hoznak forgalomba.

A minőség még az ügyesebb hamisítványoknál is árulkodó lehet: forgatás közben akadoznak, kilazulnak vagy szétesnek a kockák, és könnyen el is törnek. Nem okvetlenül hamisítvány viszont a reklám-kocka és a kocka mint szimbólum is felhasználható legálisan.

Amerikában és Japánban is szemet vetettek rá

A kocka körüli perek egyik legemlékezetesebbike Kovács János szerint 1982-ben volt, amikor az amerikaiak egy úgynevezett szabadalmi törléssel próbálkoztak, mivel egy hasonló, mágneses verziót találtak ki nem sokkal azelőtt, hogy Rubik Ernő találmánya elterjedt a világban. Egy japán szabadalom - szintén a nyolcvanas évekből - egyértelmű koppintás volt, ott nem is kellett jogi lépéseket tenni, mert az ottani szabadalmi jogvédő iroda nem hagyta, hogy a japán változat elterjedjen.

A stúdió vezetője szerint a Rubik-kockát "szélesebb körben ismerik most, mint anno", amit a retrohullámnak, a testvércég új marketingstratégiájának és annak tud be, hogy a Rubik-kocka kirakása valóságos sportággá fejlődött. Ezzel párhuzamosan nő a hamisítási kedv is. Az ebből fakadó veszteség a cégvezető szerint megbecsülhetetlen, de csak Magyarországon biztos, hogy milliós nagyságrendről van szó.

A stúdió folyamatosan gyűjti a hamisított kockákat, amelyek a perek során bizonyítékként szolgálnak. A perek után megsemmisítik a hamis készletet.