Újra vágnak hízott libát Szentesen

Vágólapra másolva!
Ismét vágnak hízott libát Szentesen, a legnagyobb magyar exportőrként ismert Hungerit Zrt.-nél, és ezért mintegy 180 korábban elbocsátott dolgozót vesznek vissza a céghez. A csomagoláson mostantól külön felirat jelzi, hogy a hús kényszertömésből származik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újraindította a hízott baromfi vágását a szentesi Hungerit Zrt. - mondta Magyar József, a baromfifeldolgozó vezérigazgatója.

A tervek szerint hetente 20 ezer hízott kacsát és libát dolgoznak majd fel. A beszállítók közül mindenki visszatért a szentesi céghez, de a piaci oldal egyelőre csak 80 százalékban jelezte vásárlási igényét. A cégvezető reményét fejezte ki, hogy hamarosan ők is visszatérnek. A Hungerit elsősorban Franciaországba szállít, de exportál Belgiumba, Spanyolországba, Németországba és Ausztriába is.

A dolgozókat folyamatosan veszik vissza, többen vannak azonban, akik az őszi elbocsátás óta már elhelyezkedtek, így valószínűleg új munkaerőre is szükség lesz, hogy mennyire, azt még nem tudni. A korábban elbocsátottakat egyébként értesítették, hogy ismét munkába állhatnak, ami mintegy száznyolcvan embert jelent.

A hízottáru egész évben, a pecsenyekacsa és -liba pedig tavasszal indul be, ezeket ugyanis a szabadban tartják - mondta a cégvezető.

A termelés újraindítását segítette a parlament tavaly év végi döntése a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről. Ugyanakkor a mostantól készülő hizlalt liba és kacsa termékek csomagolása és a felirata jelzi majd a vásárlóknak, hogy kényszertömött állatból készült.

A Hungerit Zrt. szeptember 1-jén állította le a hízottáru- feldolgozást, a Négy Mancs állatvédő alapítvány nyomására. A döntés miatt az év végéig kétszáz dolgozóját tervezte leépíteni a baromfifeldolgozó, közülük decemberig száznyolcvanat el is küldtek.

A Hungerit vezetője korábban úgy nyilatkozott: a cég mindig is tiszteletben tartotta az igazi állatvédők munkáját, korábban is segítették azt, és ezután is milliókkal támogatják. Mint mondta, az állatvédelemre vonatkozó törvényeket is mindig betartják.