Az ombudsman szerint lehetett volna büntetni a szmogriadó alatt

Vágólapra másolva!
Bírálta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, hogy Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, a fővárosban elrendelt szmogriadó nem kikényszeríthető. Fülöp Sándor szerint több jogszabály is van, amelyek alkalmazásával büntetni lehetett volna a korlátozást megszegő sofőröket.
Vágólapra másolva!

Alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően - a rendelkezésre álló jogi lehetőségek és egyben kötelezettségek ellenére - a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben - állapította meg állásfoglalásában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki szerint így sérültek a jogállamisághoz, illetőleg az egészséges környezet védelméhez fűződő alkotmányos jogok.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot azt követően, hogy Demszky Gábor főpolgármester a határértéket meghaladó légszennyezés miatt szmogriadót rendelt el, ám az intézkedések kikényszerítéséről a hatóságok nem gondoskodtak, sőt, olyan hírek jelentek meg, hogy azok nem is kikényszeríthetők.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa megállapította, a Fővárosi Önkormányzat hivatalos honlapján közzétette a szmogriadóról szóló felhívást, miszerint a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, míg a páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek. Utána azonban a fővárosi önkormányzat részéről olyan állásfoglalások jelentek meg, amelyek szerint az elrendelt forgalomkorlátozás megszegése semmilyen szankcióval nem jár. Ennek megfelelően nyilatkozott Demszky Gábor több médiumnak is. Fülöp Sándor szerint azonban a hatályos jog alapján többféleképpen is szankcionálni lehet a korlátozás megsértését. Ezek egy részét a környezetvédelmi hatóság, másrészt a jegyző vagy a rendőrség is felléphet. Amennyiben a helyzet még súlyosabbá válik, közegészségügyi hatóság intézkedést is el lehet rendelni.

Az ombudsman szerint alkalmazni lehetett volna a levegő védelmére vonatkozó kormányrendeletet, amely alapján százezertől ötszázezer forintig terjedő levegővédelmi bírság szabható ki, de lehetőség lett volna egyes szabálysértések megállapítására, ha azt az önkormányzat ügyintézője, a közterület-felügyelő vagy a közlekedési rendőr észleli.

Fülöp szerint az állampolgári tudatosság is megfelelő hajtóerő lehet a szmogriadó betartására, ugyanakkor "közmorált károsító hatású, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják a médiából, illetőleg hivatalos forrásokból, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük". Ezért állásfoglalásában a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt javasolja az országos rendőrfőkapitánynak, adjon ki utasítást, illetőleg hozza meg a megfelelő szervezési intézkedéseket azért, hogy a szmogriadót megszegő gépjárművezetőket büntessék.

Azt is javasolja, hogy a főpolgármester és az országos rendőrfőkapitány hangolják össze egymással, illetve a környezetvédelmi, közegészségügyi és közlekedési hatóságokkal a főváros levegőtisztaságával kapcsolatos intézkedéseket és jogalkotási terveiket.